Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Uránu medzi Spišom a Košicami je viac, ako sa predpokladalo

Prieskumné vrty ložísk uránu pri Košiciach pokračujú.
Prieskumné vrty ložísk uránu pri Košiciach pokračujú.

KOŠICE - Medzi Spišom a Košicami je uránu viac, ako sa predpokladalo. Potvrdili to výsledky leteckého prieskumu merania rádioaktivity v teréne. Hoci proti ťažbe sa dvihla veľká vlna odporu, skôr ako o 10 rokov k nej určite nedôjde.

„Presné výsledky meraní ložísk prirodzenej rádioaktivity ešte nie sú k dispozícii, no predbežné predčili všetky očakávania,“ uviedol Boris Bartalský, šéf ťažobnej spoločnosti, ktorá na východnom Slovensku realizuje geologický prieskum dobývania uránu. Sondou z vrtuľníka mapovali terén medzi Stratenou, Novoveskou Hutou pri Spišskej Novej Vsi a až Košicami. Zisťovali rádioaktivitu.

„Jej úroveň je zvýšená. Nezahŕňa len urán, ale aj draslík a tórium. Oblasť sa tiahne popri Krompachoch. Monitoring poslúži aj obciam, aby sa v územných plánoch výstavby vyhli rizikovým lokalitám,“ spomenul Bartalský. Hoci sa ochrancovia prírody obávajú znečistenia životného prostredia, zatiaľ sa robia len prieskumné vrty. „O ložisku vieme, k ťažbe uránu nepríde skôr ako o 10 rokov!“ dodal Bartalský. Predseda Obvodného banského úradu v Košiciach Dušan Čellár potvrdil, že v prieskume pokračujú, no o ťažbe sa nerozhodlo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu