Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Do Afganistanu odíde ďalších 50 Slovákov

BRATISLAVA - Ďalšia skupina 50 slovenských vojakov odíde do vojenskej misie v Afganistane v marci budúceho roku. Novinárom to povedal premiér Robert Fico. O navýšení počtu vojakov na takmer 250 rozhodol parlament ešte v júni tohto roku.

Vyslanie ozbrojených síl do nebezpečnej provincie Uruzgán ocenil včera po rokovaní s Ficom holandský premiér Jan Peter Balkenende. V súčasnosti pôsobí v operácii Severoatlantickej aliancie ISAF v Afganistane podľa ministerstva obrany 121 slovenských vojakov. Najväčšia skupina, 53-členná ženijná rota, slúži v Kandaháre.

Ďalšou početnou jednotkou je 45-členná strážna jednotka na základni Tarín Kút v Uruzgáne pod holandským vedením. Fico dnes nespresnil, do ktorej oblasti vycestuje na budúci rok nová skupina príslušníkov armády. Hovorca ministerstva obrany Vladimír Gemela povedal, že ďalších 45 vojakov vyšle Slovensko do Afganistanu aj v decembri tohto roku.

"Ja som ponúkol pánovi premiérovi, že pokiaľ to dovolí náš program, mohli by sme uvažovať o spoločnej návšteve holandských a slovenských jednotiek v Afganistane," povedal Fico, podľa ktorého je úspech vojenskej misie dôležitý pre obe krajiny. Medzinárodné jednotky bojujú v krajine s povstalcami z extrémistického hnutia Taliban. Holandsko, ktoré má v Afganistane v súčasnosti podľa Balkenendeho približne 1600 vojakov, víta posilnenie slovenského zastúpenia.

"Považujem to za veľmi dobrý dôkaz vzájomnej solidarity," povedal na tlačovej konferencii Balkenende. Premiéri hovorili aj o svetovej hospodárskej kríze, budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu či ratifikácii lisabonskej zmluvy o reformách Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu