Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poliklinika Tehelná má aktuálny dlh 16 mil. korún

BRATISLAVA - Poliklinika Tehelná, a.s., v bratislavskom Novom Meste má v súčasnosti dlh okolo 16 miliónov korún (531 103 €). Novému vedeniu polikliniky, ktoré vymenoval Fond národného majetku (FNM) ešte v júni minulého roka, sa podarilo znížiť záväzky po lehote splatnosti o viac ako 50 %.

Dnes to potvrdila hovorkyňa FNM Tatiana Lesajová. Sú to ešte záväzky polikliniky z rokov 2002 - 2006, zdravotnícke zariadenie sa od roku 2006 už nezadlžuje. "Situácia v poliklinike je napriek nevyrovnaným záväzkom stabilizovaná na primeranej úrovni," konštatovala Lesajová.

Dlh polikliniky sa darí podľa Lesajovej znižovať na základe reštrukturalizačného plánu. K prijatým opatreniam patrí napríklad zlepšenie výberu nájomného či zníženie zamestnancov o viac ako 50 %. Peniaze získava vedenie polikliniky aj prenájmom ďalších priestorov lekárom a organizáciám, ktoré poskytujú zdravotnícke služby.

Z takto získaných financií sa mohli zaplatiť aj niektoré nevyhnutné opravy. Ako Lesajová ďalej uviedla, plán reštrukturalizácie počíta aj s ďalšími krokmi na oddlženie, napríklad s predajom nepotrebného majetku. Peniaze by pritom mohli poslúžiť aj na opravu objektu polikliniky. Na otázku, či je v súčasnosti reálna privatizácia, odpovedala Lesajová záporne.

"Stále platí uznesenie vlády, na základe ktorého je privatizácia pozastavená," dodala Lesajová. FNM uvažoval v minulosti pôvodne o troch možných variantoch, ako by sa mohol riešiť problém polikliniky na Tehelnej. Prvou z možností bol bezodplatný prevod majetku na VÚC, ten už niekoľkokrát deklaroval záujem o budovu. Druhým variantom bolo, že by vláda udelila výnimku a v spoločnosti sa mohlo zvýšiť základné imanie. Tým by sa odstránil dlh a spoločnosť by sa stala fungujúcou.

Podľa tretieho variantu by sa predal majetok nepotrebný k výkonu zdravotníckej činnosti, napríklad niektoré pozemky či objekty, čím by sa mohol dlh vynulovať. V júni 2007 sa FNM rozhodol vymeniť vedenie polikliniky. "Bývalý manažment bol len akýmsi krízovým manažmentom, ktorý mal zachrániť polikliniku pred exekúciou," povedala vtedy Lesajová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu