Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Csákyho návrhy nesú znaky Kosova, tvrdí Hrušovský

Pavol Hrušovský Zobraziť galériu (7)
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Žiadna forma maďarskej autonómie na Slovensku nie je reálna. „Ani samosprávna, ani kultúrna ani školská“, vyhlásil v diskusnej relácii SRo Sobotné dialógy predseda KDH Pavol Hrušovský.

Reagoval tak na nedávne vyjadrenia predsedu SMK Pála Csákyho, ktorý na stretnutí s lídrom maďarských radikálov v Rumunsku László Tökésom, hovoril o vzniku maďarského samosprávneho parlamentu na Slovensku.

Podľa Hrušovského nesie Csákyho návrh „znaky Kosova“ a odporuje zákonom Slovenskej republiky. Dodal, že sa treba zásadným spôsobom postaviť proti autonomistickým snahám. „Na Slovensku nie je žiadna politická strana, ktorá by súhlasila s akoukoľvek ambíciou vytvoriť v ktoromkoľvek regióne Slovenska autonómnu oblasť typu Kosova“, zdôraznil.

Podľa podpredsedu parlamentu Miroslava Číža (Smer-SD) prispieva k radikalizácii etnických Maďarov zahraničná politika Maďarskej republiky. Za „politický atak“ označil pôsobenie orgánov, ktoré majú verejnoprávnu povahu a politicky integrujú maďarských občanov s občanmi iných krajín. Za neprípustné považuje rozširovanie maďarskej suverenity na iné osoby, ako sa to deje napríklad konštituovaním Fóra poslancov Karpatskej kotliny.

Podľa Číža sa tak vytvára platforma, cez ktorú sa má realizovať „národnopolitická koncepcia, ktorá smeruje k zjednoteniu maďarstva“. Vyjadril tiež podozrenie, že Slovensko čelí v zahraničí cieleným a organizovaným aktivitám, ktoré ho majú zdiskreditovať.

Všetky iniciatívy podporujúce separatizmus treba v zárodku odmietnuť, súhlasil Hrušovský. Zdôraznil, že Slovensko je samostatnou krajinou, ktorá nemôže dopustiť, aby zákony prijímané v Maďarskej republike presahovali hranice tejto krajiny. Na druhej strane sa podľa neho situácia zbytočne dramatizuje, čo slúži radikálom na obidvoch brehoch Dunaja.

Hrušovský je presvedčený, že Slovensku nehrozí žiadne nebezpečenstvo pokiaľ ide o narušenie integrity jeho územia. „Na Slovensku k odtrhnutiu akejkoľvek časti územia prísť nemôže“, skonštatoval.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu