Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

SPP nemusí zaplatiť za jednu z Duckého zmeniek vyše 200 mil. Sk

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel (SPP) nemusí zaplatiť správcovi konkurznej podstaty českej skrachovanej Moravia banky vyše 209 miliónov korún (6,9 milióna eur) za jednu zo zmeniek, ktorú vystavil bývalý šéf plynární Ján Ducký.

Rozhodol o tom dnes Najvyšší súd, ktorý tak potvrdil verdikt bratislavského krajského súdu.

Zmenku vystavil Ducký pre spoločnosť Sezooz Group vsetínskeho podnikateľa Romana Zubíka. Podľa skorších informácií tlače vsetínska firma ju použila na získanie úveru 140 miliónov českých korún (173,5 milióna Sk) od Moravia banky, úver bol zabezpečený práve touto zmenkou.

"Nepovažujeme to za správne a nielen ľudsky, ale aj právne sa nestotožňujeme s týmto stanoviskom," povedal o rozhodnutí slovenských súdov právny zástupca správcu konkurznej podstaty Anton Blaha. Proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu je možné ešte podať mimoriadne dovolanie prostredníctvom generálneho prokurátora. Blaha povedal, že urobia všetky právne kroky, aby zvrátili toto rozhodnutie.

Kauza Duckého zmeniek sa ťahá na súdoch už niekoľko rokov. Niekdajší minister hospodárstva Ducký, ktorého v roku 1999 zavraždili, vystavil ešte vo funkcii šéfa SPP viacero zmeniek. Ich celkový počet nie je známy, plynárne ich považujú za neplatné. "Náš postoj je stále rovnaký, totožný s vyhlásením vlády Slovenskej republiky z marca 2001, podľa ktorého sa takzvané Duckého zmenky považujú za neplatné," uviedol dnes v stanovisku SPP.

V januári tohto roka rozhodol Krajský súd v Bratislave v prospech SPP v ďalšom zmenkovom spore. Podľa súdu nemusia plynárne zaplatiť českej spoločnosti Draft-ova za jednu z Duckého zmeniek 400 miliónov českých korún (takmer pol miliardy Sk). So spoločnosťou SPP sa súdila aj česká Union banka, aj v tomto prípade dala Sezooz Group zmenky ako záruku za úver.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu