Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pojednávanie s údajnými prevádzačmi pokračuje na ŠS

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vypočúvaním obžalovaných sa začalo v pondelok na Špeciálnom súde v Pezinku dvojtýždňové hlavné pojednávanie s údajnou 26-člennou prevádzačskou skupinou.

Na tento týždeň má senát naplánované vypočutie obžalovaných, potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Naposledy stála skupina pred súdom v máji.

Členovia skupiny sú obžalovaní z viacerých trestných činov, okrem iného aj z nedovoleného prekročenia štátnej hranice, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, nedovolenej výroby a držby omamnej a psychotropnej látky. Obžalobu dostal Špeciálny súd minulý rok v auguste. Spis má 42 zväzkov a približne 12 000 strán.

Hlavným organizátorom skupiny bol čínsky občan, ktorý podľa obžaloby od júla 2003 do februára 2004 organizačne zabezpečoval a prostredníctvom ďalších členov zločineckej skupiny riadil nelegálne prechody migrantov z Ázie cez územie Slovenskej republiky do Rakúska a ďalej do Talianska a iných štátov EÚ.

Za organizovanie a zabezpečenie nelegálneho prechodu migrantov členovia skupiny inkasovali za jedného približne 3 000 až 3 500 dolárov. Obohatili sa tak o viac ako päť miliónov korún (viac ako 165 970 €). Podľa obžaloby prevádzačská skupina v minimálne 25 prípadoch previedla cez hranicu aspoň sto nelegálnych migrantov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu