Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ďalší sudca obžalovaný z korupcie pred súdom!

(Zdroj: Bleskovky.sk)

Pezinok - Špeciálny súd o necelé dva týždne otvorí pojednávanie v takmer šesť rokov starom prípade sudcu Igora Škultétyho, ktorý je obžalovaný z korupcie.

Ide vôbec o prvý prípad slovenského sudcu, ktorého polícia prichytila pri preberaní údajného úplatku. Obnovený proces by sa mal začať zhruba mesiac po tom, čo sa pred Špeciálny súd pre podozrenia z korupcie postavil sudca Okresného súdu v Čadci Štefan Marťák. Právoplatne nebol za korupciu zatiaľ odsúdený žiaden sudca.

Škultétyho zatkli v roku 2002. Polícia ho prichytila podľa obžaloby pri preberaní 70-tisícového úplatku. Peniaze mal zobrať od profesora práva Jozefa Králika za to, aby zmiernil trest jeho synovi za lúpežné prepadnutie.

Sudcu Okresného súdu Bratislava V o dva roky neskôr uznal za vinného a potrestal dvojročným väzením súd v Malackách. Verdikt okresného súdu však zrušili vyššie súdy. Podľa Najvyššieho súdu polícia zanedbala viacero dôkazov a porušila Škultétyho právo na obhajobu. Samotný Škultéty, ktorý má pre podozrenie z korupcie pozastavený výkon funkcie, tvrdil, že údajný úplatok mu bol iba podhodený.

Prípad sa dostáva opäť pred súd vďaka novej obžalobe prokuratúry. Prvé pojednávania sú podľa internetovej stránky Špeciálneho súdu vypísané na 18. a 19. júna. Ak by súd uznal Škultétyho za vinného, môže mu uložiť trest od dvoch do ôsmich rokov väzenia.

Špeciálny súd vznikol počas bývalej vlády Mikuláša Dzurindu práve na posudzovanie deliktov korupcie, ale aj trestných činov politikov či organizovaného zločinu. Pred jeho senátmi stáli ako obžalovaní viacerí regionálni politici, údajní členovia mafie, ale aj prokurátor či advokát.

Ako prvý sudca obžalovaný z korupcie sa pred Špeciálny súd minulý mesiac dostal Štefan Marťák. Čadčiansky sudca podľa obžaloby bral úplatky za urýchlené rozhodovanie v civilných sporoch. Proces s Marťákom, ktorého polícia pri preberaní peňazí prichytila v roku 2005, by mal pokračovať koncom júna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu