Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Poškodení z tzv. čiernej listiny chcú odškodnenie

Viliam Ciklamini
Viliam Ciklamini

BRATISLAVA - Finančne odškodniť odporcov komunistického režimu, vedených na osobitných záznamoch, požaduje od vládnej koalície Konfederácia občanov z tzv. čiernej listiny.

Ide o ľudí, ktorých 20 rokov po roku 1970 tvrdo prenasledovali a stíhali. "Veríme, že koalícia si uvedomí zásadu nespravodlivosti a schváli návrh zákona, ktorý ma podporu ministerstva financií i spravodlivosti," uviedol dnes pred novinármi predseda konfederácie Viliam Ciklamini.

Ústredný výbor Komunistickej strany Československa (KSČ) zaradil do evidencie 10 504 osôb, neskôr tento údaj upravil na 6 335. Z nich na Slovensku evidovali 1 112 osôb, žije z nich okolo 200. Väčšinou išlo o významných pracovníkov a odborníkov z rôznych oblastí spoločenského, hospodárskeho, vedeckého a kultúrneho života. Návrh zákona počíta s jednorazovým odškodnením vo výške 90 000 korún. Ak oprávnená osoba zomrela, mali by jej najbližší príbuzní dostať 45 tisíc korún.

O odškodnenie ľudí vedených na tzv. čiernej listine sa viackrát neúspešne pokúšali niektorí poslanci v minulom volebnom období. Ministerstvo financií vtedy s návrhom nesúhlasilo. Posledný návrh predložila v júni do Národnej rady SR poslankyňa Darina Gabániová (Smer-SD). Každý občan z tzv. čiernej listiny bol v priebehu 20-ročnej perzekúcie poškodený o približne 500 000 korún, podotkol Ciklamini.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu