Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

OKS: Ficove hrozby o vyvlastňovaní poškodzujú záujmy SR

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Hrozby premiéra Roberta Fica o vyvlastňovaní ohrozujú Slovenskú republiku a poškodzujú jej záujmy, uviedol v stanovisku Občianskej konzervatívnej strany (OKS) jej predseda Peter Zajac.

Vyvlastnenie prirodzených monopolov, akými sú okrem iného energetické a plynárenské odvetvia, by podľa neho znamenalo masívny a v posledných desaťročiach bezprecedentný zásah do vlastníckych práv a porušenie elementárnych medzinárodných záväzkov. Podľa predstaviteľov OKS, takéto rozhodnutie by malo nedozerné následky na slovenskú ekonomiku, ktorej rast zabezpečuje vo veľkej miere zahraničný kapitál. "Vznikli by nenahraditeľné škody, vyplývajúce z medzinárodných arbitráží a spôsobilo by to stratu dôveryhodnosti Slovenska u ekonomických a politických partnerov," končí stanovisko.

Vláda je podľa Fica je pripravená pristúpiť k extrémnym opatreniam vrátene vyvlastnenia podľa Ústavy SR, pokiaľ by energetické monopoly nezohľadňovali pri cenových návrhoch kúpyschopnosť obyvateľstva. Slovenské elektrárne, a.s. (SE) sa zatiaľ nechcú vyjadrovať k špekuláciám o možnom vyvlastnení energetických firiem, ktoré ako jednu z možností ako predísť vysokým cenám energií pre obyvateľstvo, premiér nevylúčil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu