Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Firma Mečiarových detí získala povolenie na termálnu vodu

TRENČÍN – Firma detí predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara získala od ministerstva zdravotníctva povolenie využívať liečivú termálnu vodu v Trenčianskych Tepliciach.

Na tú mali doposiaľ monopol tamojšie kúpele. Vodu vlani žiadal aj miestny podnikateľ a bývalý člen krajského predsedníctva SDKÚ-DS v Trenčíne Jaroslav Závodský.

Chcel ňou plniť bazén na jedinečnom, no schátralom kúpalisku Zelená žaba, ktoré je od roku 2001 uzatvorené. Právo na liečivú vodu nezískal.

Vtedy podľa vyjadrenia rezortu zdravotníctva neexistovala štúdia o množstve využiteľnej podzemnej vody a nedalo sa teda určiť, či je výdatnosť prameňa väčšia, ako je schválený odber pre kúpele. Týždenník Plus 7 dní, ktorý na vec upozornil, uviedol, že firma Mečiarových detí požiadala o vodu ešte v roku 2004, preto žiadosť schvaľovalo ministerstvo a rozhodnutie podpísal sám minister Richard Raši.

V súčasnosti už o žiadosti o vodu rozhoduje Štátna kúpeľná komisia. Spoločnosti Palace a. s. z Novej Dubnice udelili povolenie na odber maximálne 1,5 litra vody za sekundu na začiatku júna, v predstavenstve firmy je Vladimír Mečiar mladší so sestrou Magdalénou Gálikovou, predsedom dozornej rady je Michal Mečiar.

„Ministerstvo zdravotníctva pri rozhodovaní o žiadosti spoločnosti Palace a.s. Nová Dubnica prihliadalo na rozhodnutie Ministerstva životného prostredia o schválení záverečnej správy s výpočtom využiteľných množstiev podzemných vôd z 28. mája tohto roku, ktorým bolo určené využiteľné množstvo z prírodných liečivých zdrojov v Trenčianskych Tepliciach,“ odôvodnila rozhodnutie ministerstva Eva Slováková z komunikačného odboru.

Rozhodnutie zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť, Kúpele Trenčianske Teplice sa voči rozhodnutiu odvolali. „Kúpele majú právoplatné povolenie na využívanie liečivých vôd a zároveň využívajú celú kapacitu vody bezo zvyšku,“ povedal riaditeľ spoločnosti Tomáš Vranka. Spoločnosť mladých Mečiarovcov vlastní v Tepliciach zabehnutý hotel Baračka a dva schátralé kúpeľné domy Salvator a Lipa vedľa Kúpeľnej dvorany.

Vladimír Mečiar ml. pred rokom ohlásil ich rekonštrukciu na štvorhviezdičkový hotel za minimálne 200 miliónov korún (6 638 783 €). Firma Palace a. s. má podľa povolenia odoberať vodu z akumulácie a prívodom potrubím do miesta využitia.

Podľa Plus 7 dní však Mečiar ml. potrubie nemá a akumulácia neexistuje a ak by chcel potrebné zariadenia vybudovať, musel by stavať na pozemkoch kúpeľov aj mesta. Agentúre SITA sa s Mečiarom ml. nepodarilo skontaktovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu