Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovensko bude čeliť arbitráži kvôli zisku ZP

Minister zdravotníctva Richard Raši
Minister zdravotníctva Richard Raši (Zdroj: SITA)

Bratislava - Slovensko bude čeliť medzinárodnej arbitráži. Dôvodom je obmedzenie použitia zisku zdravotných poisťovní, ktoré presadila súčasná vláda.

Dnes uplynula polročná lehota na priateľské urovnanie sporu medzi Slovenskom a holandskou spoločnosťou Health Insurance Companies of Eastern Europe (HICEE), ktorá je akcionárom Zdravotnej poisťovne Dôvera.

Tá zaslala 17. januára vláde a ministerstvám predarbitrážnu výzvu, ktorá obsahovala návrh na mimosúdne vyrovnanie vo výške 15 mld. Sk. "Keďže obe strany neboli schopné vyriešiť problém dohodou, HICEE nebude mať inú možnosť, ako otvoriť arbitrážnu procedúru za účelom ochrany investícií spoločnosti v zdravotnej poisťovni na Slovensku,“ uviedol riaditeľ spoločnosti HICEE Pieter de Kok. "Počas šesťmesačnej lehoty nedošlo k dohode, Ministerstvo financií očakáva, že spoločnosť HICEE B. V. pristúpi k rozhodcovskému konaniu," komentoval situáciu hovorca rezortu Miroslav Šmál.

Premiér Robert Fico označil ešte v januári predarbitrážnu výzvu holandského akcionára ZP Dôvera za nebotyčnú drzosť a obyčajné výpalníctvo. V polovici júna zároveň vyhlásil, že sa na arbitrážne konanie s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní teší. "Chcú si to rozdať so štátom? Nech sa páči, poďme, my sme na to pripravení," povedal premiér počas kontrolného dňa na ministerstve zdravotníctva.

Podľa neho pritom poisťovne považujú za ušlý zisk finančné prostriedky, ktoré chceli zobrať z verejných peňazí. "Nikdy nedovolíme, aby zarábali na peniazoch, ktoré ľudia povinne posielajú do systému," vyhlásil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu