Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Prísne opatrenia a liečba na psychiatrickom oddelení: Atentátnik Juraj Cintula je pod neustálym dozorom

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Atentátnik, ktorý pred dvomi týždňami postrelil premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica, skončil na psychiatrickom oddelení vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. Dôvod tejto hospitalizácie nateraz nie je známy. Údajne je však umiestnený do zariadenia z preventívnych dôvodov. Počas väzby a pobytu vo väzenskej nemocnici absolvuje aj vyšetrenie psychického stavu, na základe čoho sa môže neskôr rozhodovať o jeho ďalšom osude.

Atentátnik Juraj Cintula sa má aktuálne nachádzať na psychiatrickom oddelení, kde je pod neustálym dozorom a podľa zistení portálu Startitup mu nasadili príslušnú liečbu tak, aby boli potlačené jeho akékoľvek pohnútky k sebapoškodzovaniu. Pred súdom pritom vypovedal pomerne vyrovnane a bez akýchkoľvek náznakov, že by si chcel niečo urobiť.

archívne video

Na Špecializovaný trestný súd priviezli atentátnika Juraj Cintulu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Opatrenia, ktoré s dôchodcom z Levíc súvisia, zahŕňajú nepretržitý 24-hodinový dohľad pod kamerami, ktoré sú umiestnené priamo v izbe oddelenia väzenskej nemocnice. Na izbe údajne nie je sám, ale spolu s ním sú tam ďalší hospitalizovaní muži, ktorí sú buď vo výkone väzby, alebo trestu odňatia slobody.

Vyšetrovať sa bude jeho psychický stav

Počas pobytu vo väzenskej nemocnici má obvinený absolvovať aj vyšetrenie jeho psychického stavu, na základe čoho sa bude neskôr rozhodovať o jeho ďalšom osude. Cintulov advokát sa pre portál odmietol k situácii vyjadriť. „Nebudem sa k ničomu vyjadrovať,“ reagoval opakovane na otázky.

Exprokurátorka a súčasná advokátka Eva Mišíková pre topky.sk minulý týždeň otvorene povedala, čo hrozí atentátnikovi, ak by bol uznaný za duševne chorého. "Takýto záver vyplýva z toho, že musí byť vypracovaný znalecký posudok znalcov z odboru psychológie a psychiatrie, a tento posudok má dať odpoveď na to, či vedel rozpoznať závažnosť svojho konania a následne dať odpoveď, či vedel svoje konanie ovládať. Ak by obidve odpovede boli negatívne, že nemohol rozoznať závažnosť svojho konania, súčasne nemohol ovládať svoje konanie, na základe podrobného vyšetrenia psychológom a psychiatrom, v takom prípade, by muselo byť trestné stíhanie zastavené pre nepríčetnosť. V takom stave prichádza do úvahy ochranné liečenie," poznamenala vo videorozhovore.

Viac o téme: AtentátPsychiatrické oddelenieOpatreniaJuraj Cintula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu