Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Ceny na Slovensku opäť vzrástli: V domácnostiach dôchodcov bola inflácia nižšia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ceny na Slovensku v apríli 2024 medziročne vzrástli o 2,1 %. V domácnostiach dôchodcov aj nízkopríjmových domácnostiach bola inflácia nižšia. Medziročný rast cien v domácnostiach dôchodcov dosiahol 1,4 %, v nízkopríjmových domácnostiach 1,9 %. Domácnosti zamestnancov pocítili medziročný rast cien na úrovni 2,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najväčší rozdiel indexov rastu cien pre jednotlivé sociálne skupiny v porovnaní s priemerom sa prejavil pri pomalšom tempe zdražovania v odbore doprava, ďalej rekreácia a kultúra a tiež v odbore rozličné tovary a služby, v ktorých sa prejavilo zvýšenie správnych a súdnych poplatkov. Miera inflácie pre tri špecifické sociálne skupiny má iné hodnoty, pretože tieto domácnosti majú inú štruktúru výdavkov v rámci spotrebného koša.

archívne video

Očakávame, že domácnostiam sa výrazne zlepší kúpyschopnosť, uviedol Kažimír (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

V súhrne za štyri mesiace roku 2024 sa spotrebiteľské ceny v rámci celej SR medziročne zvýšili o 2,9 %, v domácnostiach zamestnancov to bolo o 3 %, v nízkopríjmových domácnostiach o 2,8 %, v domácnostiach dôchodcov o 2,3 %.

Viac o téme: InfláciaŠtatistický úradCeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu