Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Facebook účet obvineného atentátnika vymazala Meta: Sociálna sieť spolupracuje s vyšetrovateľmi

(Zdroj: Meta, Repro foto: Tip čitateľa )

BRATISLAVA - Spoločnosť Meta Platforms, ktorá vlastní sociálnu sieť Facebook, vymazala účet muža obvineného z útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Prevádzkovatelia platformy uviedli, že profil vymazali v súlade s pravidlami o nebezpečných organizáciách a jednotlivcoch.

Informoval o tom portál aktuality.sk. Účet 71-ročného Juraja Cintulu, ktorý je obvinený z pokusu o vraždu slovenského premiéra, spoločnosť Meta zrušila v noci po stredajšom útoku. Sociálna sieť spolupracuje so slovenskými vyšetrovateľmi. Bližšie sa k veci nevyjadrila.

Vymazaná história a komunikácia

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ešte v nedeľu povedal, že bezpečnostné zložky pracujú s verziou, že muž, ktorý na Fica strieľal, nekonal sám. Uviedol k tomu, že už dve hodiny po útoku mal atentátnik, ktorý bol zadržaný bezprostredne po čine, zmazanú históriu na sociálnej sieti Facebook a "komunikačnú históriu". Minister pritom dodal, že ju nezmazal útočník a zrejme ani jeho manželka.

K zásahu od spoločnosti Meta došlo až po tom, ako niekto zmazal históriu. Na tlačovej konferencii to povedal námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar.

Nové informácie o atentáte na premiéra: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk, uvádza Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V utorok Šutaj Eštok v televízii TA3 povedal, že "ako pravdepodobnejšie sa javí, že útok bol skoordinovaný s nejakou skupinou.“ Dodal, že do vyšetrovania sú zapojené aj tajné služby. „Pracujeme s tým, že to nebol osamelý útočník, ale že za tým prebiehalo niečo, čo sa snažíme objasniť".

Robert Fico sa naďalej lieči v banskobystrickej nemocnici, ktorá informovala, že podstúpil kontrolné vyšetrenia, je pri vedomí a komunikuje.

Viac o téme: FacebookMetaJuraj Cintula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu