Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Otec mal uniesť svoje deti do USA: Už bol vydaný na Slovensko

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Muž, ktorý v roku 2019 zobral bez súhlasu matky svojich dvoch synov do USA, sa bude zodpovedať pred slovenskými súdmi. V pondelok 13. mája bol občan Izraela a USA J. B. H. vydaný na Slovensko. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Lucia Hurajtová.

J. B. H. v roku 2019 konal v rozpore s neodkladným opatrením Okresného súdu Bratislava V, ktorý zveril deti matke, občianke SR a Izraela. "Zároveň zakázal otcovi s nimi vycestovať mimo územia Slovenska," dodala hovorkyňa.

archívne video

Krajský súd v Bratislave poslal do väzby obvineného záchranára (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vzhľadom na porušenie tohto zákazu vydal slovenský súd medzinárodný zatýkací rozkaz pre prečin únosu. Ešte koncom októbra 2019 bol rezort spravodlivosti informovaný o pravdepodobnom mieste pobytu hľadanej osoby v USA. V priebehu rokov 2019 a 2022 boli americkej strane zasielané opakované žiadosti a doplňujúce informácie k danému konaniu.

Obvinenému hrozí trest odňatia slobody

"Vo februári 2023 bol J. B. H. na území USA zadržaný a v apríli tohto roka americké orgány po intenzívnej komunikácii s Ministerstvom spravodlivosti SR rozhodli, že hľadaného muža vydajú na Slovensko," informovala Hurajtová. Muža vydali na základe Dohody medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi americkými o extradícii. Hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Roman Hájek upozornil, že ide o historicky prvú extradíciu hľadanej osoby z USA na Slovensko.

Obvinenému hrozí trest odňatia slobody na päť rokov. "Muža po príchode na Slovensko predviedli pred sudcu, ktorý rozhodol o jeho stíhaní na slobode a uložení obmedzujúcich opatrení," informoval policajný hovorca.

Viac o téme: DetiSúd OtecúnosMinisterstva spravodlivosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu