Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Sociálne siete zaplavila falošná FOTO! Má byť na nej atentátnik a Šimečka: TAKÁTO je pravda

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody)

BRATISLAVA - Po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica, ku ktorému došlo v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej, sa v spoločnosti zdvihla vlna hnevu, nenávisti a vynášania súdov. Na sociálnych sieťach sa šírili nenávistné komentáre a aj také, ktoré atentát schvaľovali. V rámci nich sa šíri aj fotografia, ktorá má zachytávať útočníka Juraja Cintulu (71) v spoločnosti otca opozičného politika Michala Šimečku (PS). Ide však o hoax.

archívne video

Informácie, ktoré mám o Robertovi Ficovi, sú mierne optimistické, hovorí Erik Tomáš (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Na sociálnych sieťach sa šíri viacero príspevkov s fotografiou muža, ktorý sa v stredu pokúsil spáchať atentát na predsedu vlády Roberta Fica. Príspevky tvrdia, že vedľa muža sa na fotografii nachádza otec predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku - spisovateľ a publicista Martin M. Šimečka starší. Podľa autorov príspevkov musí každý pochopiť, "odkiaľ vietor fúka" a Šimečku s atentátnikom označujú za priateľov.

Sociálne siete zaplavila falošná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Ako však informuje stránka Demagog.sk, slovenská organizácia na overovanie faktov, muž na fotografii sa na Šimečku nepodobá. "Na fotografii so strelcom sa nenachádza publicista Martin M. Šimečka. Fotografia pochádza z krstu strelcovej knihy z roku 2019 spolu s ním sa na nej nachádzajú krstní rodičia knihy Jana B. - L. a Juraj D. Príspevky sme v rámci našej spolupráce so spoločnosťou Meta označili ako nepravdivé," informujú odborníci.

Ako informuje stránka Hoaxy a podvody, muž na fotografii je Juraj Duran. "Je nepochopiteľné, že aj v takejto kritickej situácii si niektorí jedinci nedajú ani trochu námahy a neoverujú si informácie. Nechce sa nám veriť, že to robia zámerne a s cieľom stupňovať napätie v spoločnosti," uvádza.

Sociálne siete zaplavila falošná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody)
Martin Milan Šimečka
Zobraziť galériu (3)
Martin Milan Šimečka  (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Viac o téme: AtentátRobert FicoMartin Milan ŠimečkaJuraj Cintula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu