Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bývalého námestníka SIS zadržali v Kongu! Minister Šutaj Eštok prezradil detaily: Špionáž

Boris Beňa a Matúš Šutaj Eštok
Boris Beňa a Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Maarty a Ramon Leško)

BRATISLAVA - Bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňa v africkej Konžskej demokratickej republike zadržali pre podozrenie zo špionáže. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

"Máme informácie zo SIS, že tam bol zadržaný z dôvodu podozrenia z páchania špionáže," povedal minister. Priblížil, že o zadržaní sa dozvedel v stredu (17. 4.) podvečer. V prípade zvolenia ďalších postupov sa poradí s vedením Policajného zboru.

aktuálne video

Branislav Zurian a Matúš Šutaj Eštok informujú o výsledkoch Úradu inšpekčnej služby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Z ministerstva spravodlivosti uviedli, že odbor justičnej spolupráce v trestných veciach neeviduje žiadny spis na Beňu a ani nedisponuje informáciou o jeho zadržaní v cudzine. Beňov právny zástupca Peter Kubina povedal, že Beňa nie je v pátraní slovenských orgánov. V Afrike má byť pracovne.

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Dostal aj peňažný trest 14.000 eur. Špecializovaný trestný súd vtedy schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Beňom za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Zadržaný bol v rámci akcie Judáš začiatkom decembra 2020. Vypovedal vo viacerých trestných kauzách.

Viac o téme: ZadržanieMatúš Šutaj EštokBoris BeňaExfunkcionár SIS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu