Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Odborník poslal vláde jasný odkaz: Stačí jediná úprava a zarobili by ľudia aj štát! V hre sú milióny eur

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Gettyimages.com, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ak majú ľudia chuť odísť do penzie už po 40 odpracovaných rokoch, naše zákony to s prehľadom umožňujú. V deň spísania žiadosti ale musia mať záujemcovia ukončený buď pracovný pomer, alebo prácu na živnosť či dohodu. Oproti riadnym starobným dôchodcom alebo invalidným dôchodcom, poberatelia predčasného starobného dôchodku nemôžu pracovať. Podľa odborníka na sociálnu politiku Jozefa Mihála tak však štát prichádza o dane a odvody. Prípadná zmena by mohla do rozpočtu naliať milióny eur.

archívne video

Erik Tomáš: Ministerstvo práce spúšťa projekt na pomoc nezamestnaným za 300 mil. eur (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podľa aktuálnej štatistiky Sociálnej poisťovne predčasný starobný dôchodok poberá 23 700 občanov Slovenska. Poberatelia majú ale podľa zákona veľmi obmedzené možnosti pracovať, či podnikať a ak aj majú príjem, tak z neho v praxi v drvivej väčšine prípadov neplatia dane a odvody. Upozornil na to odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál, podľa ktorého je toto pravidlo zbytočné.

Napríklad, zo mzdy vo výške 1500 eur mesačne v hrubom, do rozpočtu Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní natečie 744 eur na odvodoch a Finančná správa získa 247 eur na dani zamestnanca (bez uplatnenia nezdaniteľnej časti). "Ak by zo súčasného počtu 23 700 poberateľov predčasných dôchodkov pracovala čo len polovica, pri priemernej mesačnej mzde eur by každý dal "štátu" okolo 1000 eur mesačne. A to je spolu 144 miliónov eur ročne,“ upozornil Mihál.

Zvýšený počet žiadostí 

Len za prvé dva mesiace tohto roka pribudli tisíce predčasných penzistov. Dôvodom zvýšeného počtu bola predovšetkým legislatívna zmena prijatá predchádzajúcou vládou účinná od začiatku roku 2023. Tá stanovila, že nárok na predčasný starobný dôchodok môže vzniknúť aj za 40 odpracovaných rokov bez ohľadu na to, koľko seniorovi zostáva do dosiahnutia dôchodkového veku. Dôležitým faktorom boli aj makroekonomické ukazovatele ovplyvňujúce valorizáciu dôchodkov a tým aj výhodnosť odchodu do predčasného dôchodku.

Odborník poslal vláde jasný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images, TASR - Martin Baumann)

"Najviac žiadostí o predčasný starobný dôchodok klienti doručili v posledných mesiacoch roka 2023, následne o nich Sociálna poisťovňa rozhodovala. Situáciu okolo žiadostí o predčasný starobný dôchodok pozorne sledujeme, v súčasnosti je stabilizovaná,“ uviedol pre web oPeniazoch.sk hovorca poisťovne Martin Kontúr. 

Vláda musí nájsť 1,4 miliardy eur

Slovensko čaká budúci rok konsolidácia verejných financií na úrovni 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) alebo 1,4 miliardy eur. Po kontrolnom dni na Ministerstve financií (MF) SR to potvrdili premiér Robert Fico a minister financií Ladislav Kamenický (obidvaja Smer-SD). Prvými opatreniami, na ktorých je dohoda vo vládnej koalícii, je zdanenie tabakových výrobkov a sladených nápojov.

archívne video

Vláda chce zvýšiť DPH na tabakové výrobky a sladené nápoje (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V roku 2025 by mali priniesť rozpočtu 100 miliónov eur. O ďalších opatreniach bude ešte rokovať koaličná rada. Premiér navrhuje aj výrazné zníženie počtu zamestnancov v štátnej správe, na čom však ešte nie je politická dohoda.

Viac o téme: Jozef MihálKonsolidáciaPredčasný dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu