Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Biela, zelená alebo fialová? TIETO druhy špargle sú najzdravšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Špargľa je obľúbenou zeleninou aj na Slovensku. Ale vedeli ste, že existujú rôzne druhy tejto rastliny? Každá odroda má svojskú príchuť a účinok na zdravie. 

Zelená špargľa rastie nad zemou a vďaka slnečnému žiareniu a dennému svetlu tvorí chlorofyl. Zelenú farbu mu dodáva sekundárna rastlinná látka. Biela špargľa, naopak, rastie pod zemou, a preto sa jej nedostáva žiadneho svetla.

archívne video

VIDEOTIP Topinambur je nenápadná zelenina s obrovským prínosom: Vypestujte si ju doma aj vy

Fialová špargľa sa zbiera po tom, ako vyrastie zo zeme. Vzniká tak rastlinná látka antokyanín, vďaka čomu je fialová.

Tieto tri odrody sa líšia aj chuťou. Zelenú špargľu nie je potrebné šúpať a chutí pikantnejšie a silnejšie ako biela špargľa. Fialová špargľa má ešte intenzívnejšiu chuť ako obe špargle.

Ktorý druh špargle je najzdravší?

Chlorofyl pôsobí antioxidačne a zlepšuje vstrebávanie železa v tele. Zelená špargľa obsahuje aj viac vitamínu C a vitamínu E, a preto je zdravšia ako jej biely náprotivok. Ale biela špargľa obsahuje aj veľa minerálov a má aj vysoký obsah draslíka.

Fialová špargľa má podobný účinok ako zelená odroda. Vďaka antokyanínu obsahuje veľmi silné antioxidanty, a preto má veľmi detoxikačný účinok, ale inak je rovnako účinná a zdravá ako zelená verzia.
 

Viac o téme: ZdravieŠpargľa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu