Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalšie čistky u Tarabu! Bez udania dôvodu vykopli šéfa SHMÚ: Vo funkcii prežil 6 ministrov

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Riaditeľ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Martin Benko končí vo svojej funkcii. Odvolal ho minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Benko o tom informoval na sociálnej sieti.

"Dnes (pondelok 9. 4., pozn. red.) som bol bez uvedenia dôvodu ministrom životného prostredia odvolaný z pozície generálneho riaditeľa SHMÚ," povedal Benko s tým, že vo funkcii bol 11 rokov a počas tohto obdobia sa na envirorezorte vystriedalo šesť ministrov. "A takmer každému bolo treba vysvetľovať, na čo všetko tu to SHMÚ vlastne máme," podotkol.

archívne video

Odvolanie hlavného hygienika Mikasa podľa Šimečku ukazuje, ako nezdravo funguje dnešná koalícia (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

SHMÚ je podľa Benka nenahraditeľný pre takmer všetky zložky štátu, ako je Hasičský a záchranný zbor, sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra, Horská a záchranná služba, Úrad jadrového dozoru, Ozbrojené sily SR či letecká a cestná doprava. "Teším sa, že sme toto obdobie zvládli bez vážnych výpadkov vo fungovaní (napriek mnohým výrazným ohrozeniam) a výrazne sa podarilo rozšíriť štátnu pozorovaciu sieť meteorologickú, hydrologickú aj pre kvalitu ovzdušia," skonštatoval odvolaný riaditeľ.

Odvolanie Benka považuje opozičná poslankyňa Tamara Stohlová (PS) za ďalšiu ukážku amatérskeho riadenia ministra. Už to nie je podľa nej o odstraňovaní nepohodlných ľudí, ktorí mu nevyhovujú názorovo či ideologicky. "Jednoducho chce ovládnuť všetky organizácie bez ohľadu na to, či ostanú funkčné alebo nie. Náhradu už tradične nepoznáme, ale som presvedčená, že neodborné stranícke kádre ešte v SNS nevyčerpali," poznamenala Stohlová. 

Vyjadril sa aj Taraba

Dôvodov na odvolanie riaditeľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Martina Benka je množstvo. Ide predovšetkým o zlý manažment riadenia inštitúcie, osobitne v oblasti manažovania IT projektov. Uviedol to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) s tým, že ho odvolal v súlade so zákonom.

"To, že sme na odvolanie riaditeľa SHMÚ použili zákon prijatý vládou Igora Matoviča, ktorý formálne udáva možnosť odvolávať bez udania dôvodu, neznamená, že na odvolanie neexistujú dôvody. Tých dôvodov v prípade bývalého riaditeľa Benka je veľké množstvo," povedal Taraba. Doplnil, že inštitúcia prejde hĺbkovým auditom. Bude tiež konať v oblasti prešetrenia viacerých podnetov. Ministerstvo životného prostredia plánuje na pozíciu generálneho riaditeľa SHMÚ vyhlásiť riadne výberové konanie.

Viac o téme: OdvolanieRiaditeľSHMÚTomáš TarabaKoniec vo funkciiMartin Benko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu