Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Búrky, blesky, krúpy ako loptičky a teraz aj záplavy: Počasie v Európe sa úplne zbláznilo, Slovensko zasiahol vietor

Pád stromu v Bratislave na detskom ihrisku v Ružinove Zobraziť galériu (4)
Pád stromu v Bratislave na detskom ihrisku v Ružinove (Zdroj: Ján Zemiar)

PARÍŽ/BERLÍN - Teplé počasie, rýchlo vystriedalo prudké ochladenie a silný vietor. Na západ od našich hraníc je však situácia omnoho dramatickejšia. V Nemecku očakávajú prízemné mrazy, vo výškach nad 1000 metrov má snežiť, no omnoho horšie je to v Británii a vo Francúzsku.

Obe krajiny sužujú od začiatku týždňa extrémne silné búrky. Nad Francúzskom boli hlásené supercely, domácich potrápilo intenzívne krupobitie a nad krajinou zaznamenali vyše 150-tisíc bleskov. Vyčínanie studeného frontu, ktorý zatiahol oponu nad Európou však nekončí, informovali nemecké médiá.

Kvitnúci čerešňový sad v Brdárke (Zdroj: TASR/František Iván)

Včera zasiahli pobrežné časti Francúzska a Veľkej Británie vysoké vlny, na ktoré nestačili ani mohutné vlnolamy, informujú meteorológovia z Francúzska. Aj na dnes je na veľkej časti územia Francúzska hlásená výstraha pred silným vetrom, búrkami a v pobrežných oblastiach meteorológovia varujú pred vlnobitím.  Víchrica útočila na anglický Devon, či Cornwall, kde vysoké vlny zaplavili a poškodili plážové domčeky. Voda sa na mnohých miestach natlačila aj do ulíc. Najväčšie vlny zaznamenali na francúzskom pobreží v departmente Finistère na západnom výbežku krajiny, kde vlny dosahovali výšku 6 metrov.

V pobrežnom mestečku Saint Malo vo Francúzsku sa more vylialo do ulíc a spôsobilo škody na majetku. Meteorológovia očakávajú, že situácia sa upokojí v druhej polovici týždňa, kedy by sa mala víchrica menom Kathleen posunúť ďalej na sever.

Pád stromu v Bratislave na detskom ihrisku v Ružinove
Zobraziť galériu (4)
Pád stromu v Bratislave na detskom ihrisku v Ružinove  (Zdroj: Ján Zemiar)

Pád stromu v Bratislave na detskom ihrisku v Ružinove
Zobraziť galériu (4)
Pád stromu v Bratislave na detskom ihrisku v Ružinove  (Zdroj: Ján Zemiar)

Studený front zasiahol aj naše územie, no dnešné prudké ochladenie a ďalšie sprievodné javy vrátane zrážok a prudkého vetra by ani zďaleka nemali spôsobiť také problémy ako na západe Európy, napriek tomu ale na niektorých miestach silný vietor spôsobil pád niekoľkých stromov, ako tomu bolo aj v bratislavskom Ružinove. 

O mimoriadne silnom vetre informovali aj hasiči. Na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) počas dnešného dňa si vietor zatiaľ vyžiadal 14 výjazdov hasičov. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči. "Profesionálni a dobrovoľní hasiči pri zásahoch odstraňovali visiace konáre, naklonené alebo spadnuté stromy, zabezpečovali uvoľnené plechy na strechách budov či natrhnutý billboard," priblížil Koči. Príslušníci z Okresného riaditeľstva HaZZ v Pezinku zasahovali v jednom prípade. Pri štyroch udalostiach zasahovali dobrovoľní hasiči z Ružinova, v dvoch prípadoch dobrovoľní hasiči z Petržalky.

Viac o téme: AprílPočasieOchladenieEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu