Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Jedovatý chrobák útočí na Slovensko! Ľudia v strachu zverejňujú fotky zo záhradiek: Čo robiť, keď vás zasiahne jed?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Každoročne prichádza pred nimi varovanie, no tentoraz je o niečo naliehavejšie. Reč je o májke fialovej, ktorá je bežnou súčasťou našej prírody. Tento chrobák patrí medzi ohrozené živočíchy, ale aj medzi najjedovatejšie na našom území. V tomto období hlásia jeho premnoženie, preto je väčšia pravdepodobnosť, že na neho niekde natrafíte. Za žiadnych okolností ho nechytajte.

Sociálne siete sa už v marci zaplnili správami, aby si ľudia dávali pozor na nebezpečného chrobáka. Za mesiac pribudli desiatky správ, pričom obsahovali aj odfotené májky fialové či obyčajné, na ktoré narazili. Niekoľko príspevkov sa týkali konkrétke oblasti medzi Cinobaňou a Lovinobaňou, no vyskytli sa aj ďalšie z celého územia Slovenska. V správach varovali ľudí, aby tohto chrobáka nechytali, pretože im hrozí nebezpečenstvo.

Niektorí tiež upozorňujú na to, že okrem toho, že je jedovatá, je aj zákonom chránená. Radia preto, aby tohto chrobáka nezabíjali, pretože im za to hrozí pokuta. Podľa zákona je jeho spoločenská hodnota na jedinca 90 eur. Na sociálnej sieti tiež pred ním varujú obce a starostovia radia, aby si hlavne dávali pozor na prechádzkach mamičky s deťmi.

Jedovatý chrobák útočí na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Klaudia Teovanović - starostka obce Opoj)

Májka fialová

Májka fialová (Meloe violaceus) je približne 2 – 4cm dlhý chrobák z čeľade májkovité (Meloidae). Samička májky nakladie až 10-tisíc vajíčok. Najmä v týchto dňoch môžete vidieť tieto chrobáky pri prechádzkach v prírode aj v okolí svojich miest, ale vyskytnúť sa môže aj v záhrade. Tmavý chrobák s nádychom do modra až fialova je na pohľad krásny, no pri dotyku vypúšťa páchnucu žltkastú tekutinu – hemolymfu.

Hemolyfma obsahuje prudko jedovatý alkaloid kantaridín, ktorý môže byť pre človeka smrteľný už pri požití dávky 30 mikrogramov. Problémy môže spôsobiť deťom aj dospelým ľuďom. V prípade vylúčenia tekutiny na kožu sa postihnuté miesto, ktoré pripomína popáleninu a je bolestivé, veľmi ťažko hojí. Lekári odporúčajú ranu schladiť a pľuzgier nestŕhať, aby nedošlo k ďalšej infeckii. Ranu stačí prekryť náplasťou a počkať, kým sa zahojí.

Jedovatý chrobák útočí na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Netreba robiť paniku, radí entomológ

Podľa Aleša Bezděka z Entomologického ústavu Akademie věd ČR by mal človek predovšetkým zabrániť, aby sa jedovatý kantaridín dostal do styku s citlivou sliznicou ako jazyk alebo oko. Entomológ však upokojuje ľudí s tým, že netreba robiť paniku.

Pokiaľ ju však nájdete napríklad doma na záhrade a budete ju chcieť dostať z pozemku preč, môžete ju opatrne odniesť. Najlepšie je ale použiť rukavicu. "Človek sa k nej musí správať mierumilovne. Tak, aby sa necítila ohrozená," vysvetlil Bezděk pre Aktuálně.cz.

Viac o téme: HmyzJedovatýMájka fialová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu