Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ľudí ohrozujú zúrivé opice: Šíria nebezpečný vírus, nákaza môže viesť až k smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HONGKONG - Podľa odborníka je veľmi zriedkavé, aby sa ľudia nakazili vírusom B, pričom od prvého identifikovania vírusu v roku 1932 bolo na celom svete zaznamenaných len približne 50 prípadov.

Muž, ktorý bol napadnutý zúrivými opicami, sa stal prvým človekom infikovaným záhadným „B vírusom“ v preplnenej provincii.

archívne video

Slováci opísali svoju skúsenosť s takzvaným dlhodobým covidom (Zdroj: FB/MZ SR)

Podivný incident sa stal v HongKongu, keď človeka v parku Kam Shan Country Park zranili opice. Nie je jasné, ako presne k útoku došlo, ale o mesiac neskôr bol prijatý do nemocnice Yan Chai s „horúčkou a oslabeným vedomím,“ uvádzajú miestne spravodajské médiá.

Mikrobiológ Ho Pak-leung z Hongkongskej univerzity uviedol: „Je veľmi zriedkavé, aby sa ľudia nakazili vírusom B. Od prvého identifikovania vírusu v roku 1932 bolo na celom svete zaznamenaných len približne 50 prípadov.

Po odobratí vzorky mozgomiešneho moku bol muž pozitívne testovaný na vírus B a zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti, kým prebiehajú ďalšie vyšetrovania. Hoci ľudia chytili vírus B už predtým, hongkonské médiá tvrdia, že tento muž je prvým, kto kedy chytil túto konkrétnu verziu v meste.

Hovorca hongkonského Úradu pre poľnohospodárstvo, rybolov a ochranu uviedol: „Keď sa opice priblížia, mali by ste spomaliť a držať sa od nich v primeranej vzdialenosti a nepribližovať sa k nim, ani sa ich nedotýkať. V prípade uhryznutia alebo poškriabania opicou treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc.“

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb môže vírus B – známy aj pod niekoľkými ďalšími názvami, ako napríklad herpes B, opičí vírus B, herpesvirus simiae a herpesvírus B – viesť k vážnemu poškodeniu mozgu a k smrti u opíc.

Prvými príznakmi infekcie vírusom B sú zvyčajne príznaky podobné chrípke, ako pri mnohých iných nákazách, ale zahŕňa aj horúčku a zimnicu, bolesť svalov, únavu a bolesti hlavy.

Bol hlásený jeden prípad prenosu z človeka na človeka, ktorý má úmrtnosť okolo 40 %. Ak sa nelieči, môže sa vyvinúť do encefalitídy a myelitídy.

Viac o téme: VírusOpiceNákaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu