Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Paška: Ratifikácia Lisabonskej zmluvy musí pokračovať!

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Ratifikácia Lisabonskej zmluvy musí aj po neúspešnom referende v Írsku pokračovať.

"Ak nechce Európska únia zamrznúť v integrácii, musí hľadať riešenie ako ďalej,“ zdôraznil predseda parlamentu Pavol Paška po rokovaní s predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Miloslavom Vlčkom.

Európa nevie podľa Pašku ísť ďalej bez inštitucionálnej reformy. "Vzdajme sa svojej zdanlivej suverenity v prospech našej veľkosti. Európa môže z hľadiska globálnych tendencií vývoja svetovej politiky a ekonomiky uspieť len ako veľký silný hráč, so všetkými externými znakmi, ktoré na to potrebuje,“ dodal s tým, že je potrebné si určiť hranicu medzi tým, čo sme schopní odovzdať, aby sme boli silní nielen ako EÚ, ale aj ako národné štáty.

Vlček si myslí, že by sa malo v súčasnosti trochu ustúpiť a dať do popredia európske kritérium. Vlček potvrdil, že ratifikácia zmluvy v Českej republike pokračuje v poslaneckej snemovni. Jednotlivé výbory by ju mali prerokovať do konca septembra, dodal s tým, že snemovni nebráni nič zmluvu ratifikovať.

Iná situácia je v Senáte, ktorý prerokovávanie zmluvy prerušil a požiadal ústavný súd o vyjadrenie, či zmluva nie je v rozpore s českou ústavou. „Po rozhodnutí ústavného súdu bude prebiehať ratifikácia aj v Senáte,“ povedal. Aj keď je podľa neho ťažké predpovedať, kedy by sa ústavný súd mohol vyjadriť, predpokladá, že by to mohlo byť tiež v septembri.

Vlček plánuje začiatkom budúceho roka, keď sa stane Česká republika predsedajúcou krajinou únie, zvolať stretnutie šéfov parlamentov členských krajín. "Diskutovali by sme o implementácii Lisabonskej zmluvy do národných parlamentov,“ dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu