Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Ozbrojených silách Slovenska by mohlo byť koncom tohto roka cez 20-tisíc vojakov

Slovenská armáda
Slovenská armáda

BRATISLAVA - Koncom tohto roka by mohlo byť v Ozbrojených silách (OS) SR 20.982 vojakov a 4500 zamestnancov. Ide o zvýšenie o 279 vojakov oproti aktuálne schválenému počtu. Vyplýva to z návrhu aktualizácie početných stavov, ktorý Ministerstvo obrany (MO) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

V ozbrojených silách sa má zvýšiť počet vojakov o 266. Rezort to zdôvodňuje prvou fázou tvorby štruktúry jednotky systému protivzdušnej obrany Mantis, zabezpečením ženijno-konštrukčných činností zameraných na ochranu síl jednotiek a útvarov OS SR, podporou výcvikových aktivít a cvičení aj zabezpečením údržby infraštruktúry v užívaní ozbrojených síl, ako aj vytvorením 11. samostatného pluku s cieľom získania spôsobilostí na testovanie a experimentálne overovanie nových zbraňových systémov, koordinácie a administratívneho zabezpečenia vojskových skúšok v ozbrojených silách.

archívne video

Príchod vojakov NATO a prejav prezidentky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O 13 viac vojakov by sa malo vyčleniť na plnenie úloh ministerstva, Vojenskej polície, akadémie ozbrojených síl a ďalších organizácií ministerstva. Dôvodom je podľa MO SR nárast povinností Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia Bratislava súvisiaci s legislatívnymi zmenami, zriadenie inštitútu vojenského ombudsmana a rozvoj spôsobilosti na komplexné zabezpečenie výcviku a prípravy operátorov bezpilotných leteckých systémov v rámci akadémie ozbrojených síl, ako aj zabezpečenie pastoračných služieb pre profesionálnych vojakov a ich rodiny. Materiál navrhuje aj tabuľkové počty zbraní, zbraňových systémov a bojovej techniky. K zníženiu došlo pri bojových a cvičných lietadlách vzhľadom na darovanie 13 stíhacích lietadiel bývalou vládou.

Viac o téme: VojaciZamestnanciMinisterstvo obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu