Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pri výbuchu míny v Čade zahynulo sedem vojakov

(Zdroj: X/WENewsEnglish)

N'DJAMENA - Sedem čadských vojakov zomrelo, keď narazili s vozidlom na mínu. Incident sa stal v pondelok v oblasti, kde sú aktívne džihádistické skupiny ako nigérijská Boko Haram a miestna pobočka tzv. Islamského štátu. Informuje o tom agentúra AFP.

"Vozidlo zasiahla mína počas hliadkovania," uviedol čadský prezident Mahamat Idriss Déby Itno. Okrem siedmich mŕtvych si incident vyžiadal aj viacero zranených. Prezident pripomenul, že niekoľko ďalších vojakov zranil aj pondelkový výbuch v nepokojnej oblasti Telia severne od Čadského jazera, približne 200 kilometrov od hlavného mesta N'Djamena.

archívne video

Výbuch priehrady Nova Kachovka zachytený na priemyselnej kamere (Zdroj: Facebook/Russian invasion into Ukraine: LIVE)

Déby Itno sa dostal k moci po smrti svojho otca Idrissa Débyho Itna, ktorý vládol v Čade tvrdou rukou viac než tri desaťročia a zomrel v roku 2021 počas bojov s rebelmi. Mahamat Idriss Déby Itno má kandidovať v prezidentských voľbách v máji tohto roka. Nemá však relevantného oponenta, keďže čadské úrady počas tohto víkendu zakázali účasť desiatim kandidátom, vrátane dvoch tvrdých odporcov jeho vojenského režimu.

Čadská armáda pravidelne zabíja a zatýka džihádistov z regiónu pri Čadskom jazere na svojich hraniciach s Nigériou, Nigerom a Kamerunom. V oblasti sa často odohrávajú útoky militantov Boko Haram aj členov skupiny ISWAP, ktorá je západoafrickou pobočkou Islamského štátu.

Viac o téme: VojaciMínaVýbuchČad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu