Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Masový nábor v Rusku: Putin povoláva do armády ďalšie desaťtisíce vojakov! Príde na rad nová mobilizácia?

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Valeriy Sharifulin)

MOSKVA - Zatiaľ čo Ukrajine chýbajú zbrane a vojaci, Putin ukazuje, že je nepravdepodobné, že by mu došli muži. Kremeľský diktátor Vladimir Putin (71) podpísal v nedeľu dekrét povolávajúci približne 150 000 vojakov – 30 000 mesačne od apríla do augusta.

Ide o pravidelné povolávanie brancov vo veku od 18 do 30 rokov na dvanásť mesiacov základnej vojenskej služby, ktoré prebieha vždy na jar a na jeseň. A predsa ho zatieňujú otázky o Ukrajine: Bude nasledovať ďalšia mobilizácia záložníkov? Musia ísť branci na front?

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 767 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Oficiálne si vojenská služba zatiaľ nevyžaduje nasadenie na ukrajinskom fronte, vojaci tak môžu urobiť „dobrovoľne“ po absolvovaní základného výcviku. Pozorovatelia však predpokladajú, že existuje veľký tlak na podpísanie takejto zmluvy.

Už niekoľko dní sa tiež špekuluje o tom, či by sa nedala plánovať ďalšia mobilizácia záložníkov pre vojnu na Ukrajine. Na dosiahnutie svojich vojnových cieľov bude Putin pravdepodobne potrebovať podstatne viac personálu a teraz by mohol po svojom znovuzvolení iniciovať mobilizáciu.

Vojenskí experti sa domnievajú, že je možné, že Rusko chce okrem predtým čiastočne obsadených oblastí Luhansk, Doneck, Záporoží a Cherson dobyť aj Charkovskú a Odeskú oblasť.

V minulosti mocenský aparát v Moskve deklaroval, že na Ukrajine je dostatok dobrovoľníkov, ktorí vykonávajú vojenskú službu a „plnia príslušné úlohy“. Podľa oficiálnych informácií takúto zmluvu vlani podpísali státisíce.

Počas čiastočnej mobilizácie na jeseň 2022 bolo povolaných 300 000 záložníkov. Mobilizácia viedla na jeseň minulého roka k masívnym protestom v spoločnosti a státisíce záložníkov utiekli do zahraničia.

Rusko vedie svoju agresívnu vojnu proti Ukrajine už viac ako dva roky a vzhľadom na vysoké straty je stále viac závislé od tamojšieho nového personálu. Podľa odhadov nezávislých médií prišla Moskva od začiatku invázie 24. februára 2022 už o desaťtisíce vojakov.

Viac o téme: VojaciRuskoPovolávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu