Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Príslušníci vrtuľníkovej jednotky dostali medaily

Zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Gajdoš
Zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Gajdoš (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vojenské medaily za službu v mierových a pozorovateľských misiách I., II., a III. stupňa 54 príslušníkom a dvom príslušníčkam Ozbrojených síl SR dnes odovzdal zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Gajdoš.

Ocenení príslušníci OS SR pôsobili v dvoch trojmesačných rotáciách v operácii KFOR v Kosove do 16. júna ako vrtuľníková jednotka po prvýkrát vo vojenských štruktúrach NATO v česko-slovenskej základni Šajkovac pod vedením majora Ladislava Maláka a majora Jozefa Krupára.

Agentúru SITA informoval hovorca ozbrojených síl Milan Vanga. Podľa generálporučíka Gajdoša „sa dôraz v súčasných operáciách kladie predovšetkým na nasaditeľnosť, rozmiestniteľnosť, mobilitu a udržateľnosť síl, flexibilitu jednotiek, vybavenosť modernými komunikačnými a informačnými systémami, možnosť rotácie vyčleňovaných síl rýchlej reakcie NATO a EÚ, odolnosť a logistickú udržateľnosť nasadených síl.

Aj v operácii KFOR sme dokázali, že máme spôsobilosti porovnateľné s ostatnými členskými krajinami NATO, sme schopní plniť náročné úlohy a podieľať sa na plnení spoločného cieľa operácie.“ Ako ďalej uviedol, prínos účasti Ozbrojených síl SR jednotkou dopravných vrtuľníkov v operácii KFOR v Kosove spočíval nielen v reprezentácii krajiny, ale aj v nadobudnutí cenných skúseností z nasadenia v operácii NATO.

"Chcel by som zdôrazniť, že veliteľstvo operácie KFOR vyslovilo veľké uznanie a pochvalu príslušníkom našej vrtuľníkovej jednotky za vysoko profesionálny prístup a za vzorné plnenie operačných úloh, vrátane plnenia prepravných a prieskumných úloh pre veliteľstvo,“ dodal Gajdoš. Dva modernizované slovenské transportné vrtuľníky zabezpečovali prepravu osôb a materiálu, vykonávali prieskumné a monitorovacie lety, v prípade potreby hasili požiare. Spolu vykonali 222 operačných úloh, 1 031 letov, počas ktorých prepravili 3 789 osôb a 67,32 tony materiálu.

Ozbrojené sily SR pôsobia v operácii KFOR od septembra 1999 prostredníctvom 40-člennej ženijnej jednotky v rámci rakúskeho práporu AUSCON/KFOR. Od februára 2002 slovenský kontingent začal pôsobiť v Kosove v spoločnom česko-slovenskom prápore KFOR v súlade z rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN a na základe dohody medzi Ministerstvom obrany ČR a Ministerstvom obrany SR.

Prápor prevzal priestor svojej zodpovednosti s rozlohou 120 km2, vrátane 42 km dlhej provinčnej srbsko-kosovskej hranice. V roku 2006 sa slovenská jednotka posilnila o zabezpečovaciu čatu. V súčasnosti v operácii KFOR pôsobí 134 slovenských vojakov, ktorí poskytujú pomoc humanitárnym organizáciám v ich aktivitách na území Kosova, vytvárajú podmienky na obnovu mierového spolužitia kosovských Srbov a Albáncov v operačnom priestore práporu, ktorí sú nútení žiť v provizórnych podmienkach.

Pravidelne monitorujú priestor a objekty miestneho obyvateľstva a nepretržite strážia srbskú minoritu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu