Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V slovenských pohoriach trvá v sobotu malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com/Hans)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V slovenských pohoriach platí v sobotu malé lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce prvému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

"V najvyšších severných polohách Vysokých Tatier sa ešte nachádza suchý vetrom previaty sneh, ktorý môže byť zriedkavo uložený vo forme vankúšov a menších dosiek. Sneh je vo všeobecnosti dobre stabilizovaný. Zrána a dopoludnia je snehová pokrývka tvrdá. V priebehu dňa pri oteplení sneh stratí svoju súdržnosť a popoludní sa môžu vyskytnúť menšie samovoľné lavíny. Večer výrazné ochladenie spôsobí stvrdnutie roztopeného snehu," uviedol Biskupič.

archívne video

Lavínová nehoda vo Fľaške (Zdroj: hzs.sk)

Vplyvom striedania teplôt sa podľa neho snehová pokrývka stabilizovala, jej povrch je zrána tvrdý až ľadový. V priebehu dňa bude na slnkom osvietených svahoch postupne mäknúť. Vo vyšších polohách ešte bude celodenný mráz a suchý sneh. V nižších a stredných polohách je už nesúvislá snehová pokrývka.

Viac o téme: Lavínové nebezpečenstvoHorská záchranná službaMalé pohoria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu