Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Situácia po útoku medveďa v Liptovskom Mikuláši vyzerá takto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Situácia v Liptovskom Mikuláši a priľahlých obciach po nedeľnom (17. 3.) útoku medveďa v centre mesta je plne pod kontrolou. Na sociálnej sieti o tom obyvateľov ubezpečila Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR. Zásahový tím v spolupráci s ostatnými bezpečnostnými zložkami organizuje 24-hodinové hliadky.

Denne je v terénne niekoľko pohotovostných hliadok, ktoré sú v prípade potreby schopné okamžite a operatívne zasiahnuť. "Hliadky sú lokalizované tak v okolí obytných zón, pred vstupom do intravilánu, ako aj na všetkých miestach, kde by sa medveď mohol pohybovať," uviedli štátni ochranári.

archívne video

Ochranár Erik Baláž k situácii s medveďmi (Zdroj: Facebook/My sme les)

Po nedeľnom útoku ŠOP inštalovala na vybraných miestach fotopasce, ktoré slúžia na lokalizáciu pohybu medveďa. Hlavným cieľom je zabezpečenie bezpečnosti obyvateľstva, ich zdravia a majetku a zamedzenie návratu problémového jedinca do intravilánu. "Samotná eliminácia tohto medveďa však závisí od množstva faktorov a následný postup bude priebežne vyhodnocovať krízový štáb," dodali ochranári.

Medveďa, ktorý v nedeľu napoludnie v Liptovskom Mikuláši poranil piatich ľudí, sa zatiaľ nepodarilo eliminovať. Na bezpečnosť obyvateľov dohliadajú viaceré štáby, zviera utieklo do lesov. Žilinské krajské riaditeľstvo Policajného zboru nasadilo do služieb zvýšený počet hliadok a všetky dostupné prostriedky, ktoré budú monitorovať celé územie mesta a širšie okolie. V súvislosti s výskytom medveďa vyhlásilo mesto mimoriadnu situáciu.

Viac o téme: SituáciaMedveďPod kontrolouútok Liptovský Mikuláš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu