Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štátny tajomník Kuffa zverejnil FOTKY mŕtveho medveďa! Vo viacerých okresoch vyhlásili mimoriadnu situáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Filip Kuffa • SNS - ŽIVOT NS)

BRATISLAVA - Vo viacerých okresoch na severe Slovenska vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt synantropných medveďov. Ide o okresy Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Poprad, Kežmarok, Žilina, Martin a Turčianske Teplice. Stalo sa tak po štvrtkovom zasadnutí krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch. Vyhlásenie mimoriadnej situácie sa očakáva aj vo viacerých okresoch Banskobystrického kraja a v niektorých okresoch Trenčianskeho kraja.

archívne video

Panika v Liptovskom Mikuláši: Medveď naháňal ľudí (Zdroj: Facebook/T Taxi Liptov)

Aktualizované 17:03 Okresný úrad Prievidza vyhlásil vo štvrtok dopoludnia na území okresu Prievidza mimoriadnu situáciu pre výskyt synantropných medveďov. Pre TASR to potvrdil prednosta OÚ Trenčín Peter Parák.  V súvislosti so zvýšeným výskytom medveďa hnedého na základe odporúčania krízového štábu, naopak, mimoriadnu situáciu nevyhlásili v okresoch Partizánske a Považská Bystrica, ktoré vláda SR označila za rizikové. "Jednotlivé krízové štáby navrhli prednostom okresných úradov prijať rôzne typy opatrení. Napríklad zvýšiť hliadkovú činnosť v rizikových oblastiach, zabezpečiť výjazdové skupiny, ktoré by určili mieru ohrozenia konkrétnymi jedincami, či zabezpečiť fotopasce v exponovaných miestach," doplnil tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Aktualizované 15:40: Na území desiatich okresov z 13 v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) vyhlásia od polnoci zo štvrtka na piatok (22. 3.) mimoriadnu situáciu pre výskyt synantropných medveďov. Ide o okresy Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Lučenec, Rimavská Sobota, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Poltár. Stane sa tak po štvrtkovom zasadnutí krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch (OÚ). Pre TASR to potvrdil prednosta OÚ v Banskej Bystrici Juraj Džmura.

Cieľom vyhlásenia mimoriadnych situácií je podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) ochrana ľudí žijúcich v mestách. "Umožní nám to aj v rámci Policajného zboru aj zásahových tímov lepšie reagovať na zvýšený výskyt medveďa. Zásahové tímy budú posilnené, a tak chceme jasne ľuďom garantovať to, že štát je tu na to, aby ich chránil," povedal po stredajšom (20. 3.) zasadnutí vlády šéf rezortu vnútra.

Nárast počtu konfliktných situácií medveďa s človekom je podľa ministerstva životného prostredia dôsledkom synantropizácie veľkého počtu jedincov v rizikových oblastiach. "Rizikové oblasti sú určované na základe katastrálnych území, v ktorých v predchádzajúcom období najčastejšie dochádzalo k pravidelnému prieniku synantropných jedincov medveďa hnedého do intravilánu, prípadne do blízkosti ľudských sídiel v extraviláne," ozrejmil envirorezort v materiáli, o ktorom rokoval v stredu vládny kabinet.

V týchto okresoch má minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) podľa uznesenia vlády zabezpečiť posilnenie hliadkovej činnosti Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Šutaj Eštok má tiež zabezpečiť zvýšenie hliadkovej činnosti polície v dotknutých okresoch a potrebné materiálne vybavenie jednotlivých hliadok.

"V období mimoriadnej situácie budú vykonávané opatrenia na zamedzenie rizík ohrozenia obyvateľov medveďom hnedým, na zmiernenie následkov mimoriadnej situácie a minimalizovanie škôd," uviedol envirorezort.

Kuffa zverejnil fotky mŕtveho medveďa

Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa dnes na sociálnej sieti zverejnil fotky mŕtveho medveďa, ktorý ležal na ceste. Polícia udalosť dokumentovala. Podľa Kuffu nešlo o zviera, ktoré sa pohybovalo v centre Liptovského Mikuláša.  

Štátny tajomník Kuffa zverejnil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Filip Kuffa • SNS - ŽIVOT NS)

Kuffa v stredu po rokovaní vlády informoval, že Slovensko sa pridá k Rumunsku, ktoré chce znížiť ochranu medveďa. Rumunsko chce zmenu priniesť na rokovanie ministrov životného prostredia, ktoré sa uskutoční 25. marca.

Problémové medvede by mali byť podľa Kuffu "šmahom ruky" odstránené z populácie a nemali by sa monitorovať tak ako doteraz. Podmienkou bude, aby populácia medveďa ostala zachovaná. "Tu nech nikto neprezentuje, že sa idú vystrieľať medvede na nulu," podotkol.


Vyjadreni Kuffu k situácii s medveďmi (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Žilinka podal protest proti rozhodnutiu o odstrele

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka podal protest prokurátora proti vlaňajšiemu rozhodnutiu ministra životného prostredia súvisiacemu s odstrelom štyroch medveďov v poľovnom revíri Kalamárka Detva. Vyplýva to z informácií, ktoré šéf Generálnej prokuratúry SR zverejnil na sociálnej sieti.

"Dnes som podal protest prokurátora proti rozhodnutiu ministra životného prostredia SR zo dňa 24. februára 2023, ktorým zamietol rozklad proti rozhodnutiu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR zo dňa 11. augusta 2022, ktoré nepovolilo poľovníckej organizácii odstrel štyroch medveďov hnedých v poľovnom revíri Kalamárka Detva," priblížil Žilinka na sociálnej sieti.

Ministrovi životného prostredia navrhuje, aby protestu prokurátora vyhovel a napadnuté rozhodnutie zrušil. "A to pre jeho rozpor s ustanoveniami správneho poriadku, osobitne pre jeho nepreskúmateľnosť, nevysporiadanie sa s námietkami poľovníckej organizácie, absenciu náležitého odôvodnenia rozhodnutia, a teda pre jeho arbitrárnosť," doplnil.

Štátny tajomník Kuffa zverejnil
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

"Generálny prokurátor rozhodol, že exminister Ján Budaj tým, že nevydával rozhodnutia na odstrel medveďov, konal de facto svojvoľne a v rozpore so správnym poriadkom. Nerobil to, čo mal povinnosť robiť, pretože nepočúval ľudí, ale mimovládky," skonštatoval minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) na sociálnej sieti.

Viac o téme: MedvedeMimoriadna situáciaOkresSever Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu