Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Apokalypsa pre slovenských ovocinárov! Nočné mrazy im totálne zničili tohtoročnú úrodu

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Príjemné teplé počasie sme zažívali takmer od konca februára, no počas tohto týždňa sa nad naše územie dostal studený arktický a následne severský vzduch, ktorý stlačil nočné teploty na mnohých miestach hlbšie pod bod mrazu a potrápil najmä ovocinárov.

Najmrazivejšie boli noci z pondelka na utorok a z utorka na stredu. Dnes nad ránom hlásili meteostanice SHMÚ na množstve miest teploty pod bodom mrazu. Najnižšie siahali až k -6°. Dokonca aj na krajnom juhozápade hlásil model Aladin teplotné rozpätie siahajúce k -3° Celzia, informuje imeteo.sk.

Aktuálnu situáciu na Slovenskom pozemkovom fonde ozrejmil riaditeľ Richard Šmída (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Mrazy zasahujú viaceré druhý ovocných stromov a kríkov v momente nasadenia kvetov, či už aj prvých plodov. To môže byť pre následnú úrodu veľkým problémom už takto na začiatku vegetačného obdobia.

Ovocné sady Dobrého Ježka museli chrániť počas noci niekoľko pohotovostných skupín. Teplota v sade klesla na -3° a nebyť špeciálnych sviec, piecok a zadymovania ventilátormi, čerešne by utrpeli veľké straty. Jablone a hrušky zas chránili prostredníctvom protimrazovej závlahy.

Podobný scenár sa v noci napĺňal aj v mnohých ďalších ovocných sadoch. Nie každý však mohol svoje sady a záhrady ochrániť a je tak možné, že predchádzajúce noci výrazne obmedzia úrodu.

Aj nasledujúca noc má byť mrazivá, i keď teploty nemajú klesať až tak nízko, na veľkej časti územia meteorológovia očakávajú pokles teplôt pod bod mrazu. Ovocinári tak majú pred sebou ďalšiu prebdenú noc.

Viac o téme: Nočný mrázOvocináriProtimrazová závlaha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu