Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nová pomôcka Sociálnej poisťovne: Vďaka tejto KALKULAČKE zistíte dôležitú mesačnú dávku!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Aktuálna situácia na Slovensku je ťažká a človek sa obáva, ako by vyžil, keby dal alebo dostal výpoveď. Sociálna poisťovňa pripravila pre občanov pomôcku, vďaka ktorej môžete jednoducho zistiť, akú dávku v nezamestnanosti by ste dostávali v prípade, že stratíte prácu.

archívne video

Erik Tomáš: Ministerstvo práce spúšťa projekt na pomoc nezamestnaným za 300 mil. eur (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Sociálna poisťovňa pripravila informatívnu kalkulačku, z ktorej sa záujemca dozvie odpoveď na pár klikov. Kalkulačka na informatívny výpočet dávky v nezamestnanosti je prehľadná a jej použitie jednoduché," informuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Zadávajú sa dva údaje

Klient do nej zadáva dva údaje. Prvým je dátum zaradenia alebo predpokladaného zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Druhým údajom, ktorý treba vyplniť, je výška priemernej mesačnej hrubej mzdy. Následne stačí použiť tlačidlo "Vypočítať" a kalkulačka zobrazí výsledky.

Prvým je denná výška dávky, keďže sa dávka poskytuje na dni. Záujemca tiež zistí výšku dávky za mesiac, ktorý má 30 dní a výšku dávky za mesiac, ktorý ma 31 dní. Vypočítané sumy dávok kalkulačka zaokrúhľuje na 10 eurocentov nahor.

Príklad
Zobraziť galériu (2)
Príklad  (Zdroj: Sociálna poisťovňa)

Sociálna poisťovňa pripomína, že kalkulačka má informatívny charakter. "Sociálna poisťovňa klientom odporúča, aby si v tejto životnej situácii zároveň aktivovali prístup do svojho Elektronického účtu poistenca, ktorý im ponúkne detailnejšie informácie – o stave žiadosti o dávku v nezamestnanosti a po jej priznaní tiež informácie o sume dávky v nezamestnanosti a jej výplate po jednotlivých mesiacoch. Poistenec tak môže sledovať celý proces online od žiadosti až po výplatu. V prípade, ak sa vyskytnú nejasnosti, môže  bezodkladne kontaktovať Sociálnu poisťovňu," uzatvára Kontúr.

Viac o téme: Sociálna poisťovňaDávka v nezamestnanosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu