Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Reforma nemocníc je pre mnohých bolestivá zmena, no prinesie zlepšenie, poukázal Inštitút zdravotných analýz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Optimalizácia siete nemocníc je pre mnohých možno bolestivá zmena, no je nevyhnutným predpokladom na zlepšenie a zefektívnenie ústavnej zdravotnej starostlivosti. Poukázal na to Inštitút zdravotných analýz (IZA). Z jeho analýzy vyplýva, že zmeny môžu pomôcť verejným financiám aj pacientom.

"Nové maximálne čakacie lehoty pre vybrané medicínske služby zvýšia náklady (tvorba technických rezerv) a potenciálne aj výdavky (zvýšená produkcia) zdravotných poisťovní. Naopak, zo strednodobého pohľadu vyššou kvalitou poskytnutej zdravotnej starostlivosti sa pravdepodobne dosiahnu úspory na budúcich výdavkoch zdravotného aj sociálneho poistenia a vyššie daňové výnosy," priblížil inštitút.

archívne video

Otvorenie nového pracoviska Centra robotickej chirurgie Univerzitnej nemocnice (UNM) v Martine (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Nemocničná reforma môže podľa analýzy napomôcť efektívnejšie využívať súčasné nedostatkové personálne zdroje. "Vytvára predpoklady na to, aby sa personál koncentroval tam, kde je to najviac potrebné, a zabezpečilo sa jeho efektívne využitie obzvlášť v službách a počas víkendov. Kategorizácia ústavnej zdravotnej starostlivosti precizuje požiadavky na personálne zabezpečenie, ktoré sa prejavia aj v kvalite a bezpečnosti poskytovanej starostlivosti," ozrejmil IZA.

Analytici vítajú aj sprecizovanie požiadaviek na materiálno-technické vybavenie jednotlivých programov. "Objem chýbajúcej techniky predstavuje takmer 67 miliónov eur pre povinné programy a 52 miliónov eur pre aktuálne schválené doplnkové programy. Požiadavky na materiálno-technické vybavenie sú definované s ohľadom na komplexnosť starostlivosti potrebnej na jednotlivých úrovniach nemocníc. Prehľadné pravidlá pomôžu aj prioritizácii nákupov a odlíšia nevyhnutné investície od rozvojových," dodali.

Reforma povedie k prerozdeleniu hospitalizačných prípadov

Reforma tiež povedie k prerozdeleniu hospitalizačných prípadov medzi jednotlivými úrovňami nemocníc. "Nemocnice si v budúcnosti z titulu zakázaných a neschválených doplnkových programov prerozdelia okolo 70.000 hospitalizácií ročne, čo môže predstavovať objem asi 176 miliónov eur. Najväčší podiel presúvanej starostlivosti sa očakáva v nemocniciach nižších úrovní. To však neznamená, že ostanú bez pacientov," poznamenal inštitút.

Vzhľadom na súčasné trendy sú podľa neho kľúčové následná, rehabilitačná a jednodňová starostlivosť. "Modelový príklad Banskobystrického samosprávneho kraja ukazuje, že už pri dnešnej štruktúre medicínskych služieb a správnom manažmente ostane v jednotlivých nemocniciach rovnaký počet pacientov a pacientiek. Bude si to však vyžadovať spoluprácu a zmeny. Na tieto zmeny sa budú musieť nachystať aj poisťovne, či už úpravou zmlúv, alebo postupným zavádzaním DRG ako platobného mechanizmu," doplnil.

Zlepšenie pristávacích plôch v nemocniciach

Reforma a prerozdelenie hospitalizačných prípadov môžu podľa analýzy viesť k vyšším nárokom na záchrannú, dopravnú a vrtuľníkovú zdravotnú službu. "Avšak správne manažovanie pacientov hneď od začiatku pomôže znížiť objem sekundárnych (medzinemocničných) transportov," uviedol IZA. Poukázal na to, že bude treba zlepšiť stav pristávacích plôch v nemocniciach pre vrtuľníkovú záchranku. "Tie sú dnes vo väčšine nemocníc v žalostnom až nebezpečnom stave, všetky predpísané kritéria spĺňa iba šesť nemocníc," uzavrel.

Viac o téme: NemocniceZlepšenieOptimalizáciaVplyvyInštitút zdravotníckych analýz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu