Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča opustiť Afganistan a vyhnúť sa cestovaniu do týchto krajín

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR vzhľadom na bezpečnostnú situáciu odporúča občanom SR bezodkladne opustiť územie Afganistanu a vyhnúť sa cestovaniu do tejto krajiny. Zároveň odporúča necestovať do Pakistanu ani Iránu. Rezort o tom informuje na webe.

Ministerstvo upozornilo, že v Afganistane je zlá bezpečnostná situácia a vysoké riziko teroristických útokov po celom území krajiny. Rovnako varuje pred pretrvávajúcim zvýšeným bezpečnostným rizikom teroristických útokov a únosov pre cudzincov vo veľkých mestách v Pakistane. "Predovšetkým v Karáči, provinciách FATA, Khyber - Pakhtunkhwa, Balučistan a Gilgit-Baltistan. V uvedených oblastiach sa uskutočňujú protiteroristické operácie a strety pakistanskej armády s bojovníkmi Talibanu, ktorý neustále hrozí cudzincom, že pokiaľ neopustia Pakistan, stanú sa terčom odvetných útokov," ozrejmil rezort.

archívne video

Minister Wlachovsky k aktuálnej situácii v medzinárodných vzťahoch k Maďarsku (Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR)

MZVEZ neodporúča ani cestovanie do Iránu vzhľadom na aktuálne sa zhoršujúcu bezpečnostnú situáciu na Blízkom východe zapríčinenú eskaláciou izraelsko-palestínskeho vojenského konfliktu. "Občanom Slovenskej republiky, ktorí sa v súčasnej dobe nachádzajú v Iráne, odporúčame zvážiť potrebu ďalšieho zotrvania v krajine," uviedlo ministerstvo. Upozorňuje aj na možnosť demonštrácií po celej krajine v súvislosti so zlou sociálno-ekonomickou situáciou či prípadné riziko zatknutia občanov členských krajín EÚ zo strany iránskych bezpečnostných zložiek.

Občanom SR odporúča vyhýbať sa pochodom, ktoré sa v krajine uskutočňujú na podporu Palestíny, ako aj iným demonštráciám. "Dôrazne upozorňujeme občanov SR, ktorí sa nachádzajú v Iráne, nefotografovať zariadenia vojenského charakteru či akúkoľvek inú kritickú infraštruktúru," upozornil rezort. Pripomína, že vo všeobecnosti je potrebné dodržiavať základné pravidlá osobnej bezpečnosti, vyhýbať sa konfliktným situáciám a rešpektovať miestne zvyky a kultúrne a náboženské tradície.

V prípade núdze môžu občania SR kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Teheráne na pohotovostnom čísle +98 912 384 8971 alebo MZVEZ SR na čísle +421 2 5978 5978. "Zároveň odporúčame, aby slovenskí občania v prípade cestovania do zahraničia využili službu dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka," dodal rezort.

Viac o téme: Ministerstvo zahraničných vecíOdporúčanieCestovanie SlováciAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu