Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najväčšími dlžníkmi štátu sú spoločnosti s bielymi koňmi zo zahraničia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Najväčšími dlžníkmi štátu sú spoločnosti s tzv. bielymi koňmi zo zahraničia. Z celkového počtu 61.853 spoločností, v ktorých figurujú v rôznych funkciách zahraničné osoby, dlhovalo štátu 24.894 spoločností. Uviedol to v analýze analytik portálu FinStat Martin Lindák.

Spresnil, že k januáru 2024 dlhovali štátu a poisťovni Union vyše 2,17 miliardy eur. Z celkového dlhu 3,9 miliardy eur, ktorý majú voči štátu a poisťovni Union všetky spoločnosti na Slovensku, ide o podiel 55 %. Najvyšší podiel na dlhu má Finančná správa SR, ktorej spoločnosti dlhujú 2,09 miliardy eur. "Samozrejme, pri týchto údajoch treba prihliadať na fakt, že v spoločnostiach mohli zastávať funkcie aj domáci štatutári a spoločnosť de facto nebola riadená či vlastnená len zahraničnou osobou," upozornil.

archívne video

Polícia prekazila ďalší dlhoročný drogový biznis, obvinila dvoch Bratislavčanov (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Celkový počet spoločností na Slovensku, ktoré majú dlh voči štátu alebo poisťovni Union, je podľa neho vyše 119.000. Skoro 25.000 z nich tvoria firmy, v ktorých je v nejakej funkcii zahraničná osoba. Aj keď je podiel daných spoločností len 20 %, spolu dlžia štátu vyše 55 % z celkového dlhu.

"Zadlžené spoločnosti, v ktorých figuruje zahraničná osoba, často nemajú zapísaného konečného užívateľa výhod. Podľa inštitúcie, ktorej dlžia, sa percento spoločností bez zapísaného konečného užívateľa výhod pohybuje v rozmedzí od 50 do 72 %," zdôraznil.

Dodal, že nezapísanie konečného beneficienta môže mať dva dôvody

"Prvým dôvodom je to, že sa spoločnosti dostali do problémov ešte pred rokom 2019, od ktorého museli zapísať konečného užívateľa výhod. V konečnom dôsledku sú tieto spoločnosti neaktívne a štát voči nim stále eviduje dlhy. Druhým dôvodom bude zámerné vyhýbanie sa povinnostiam a odhaleniu vlastníckej štruktúry. Štatutármi sú v tomto prípade nastrčené biele kone," uzavrel analytik.

Viac o téme: EkonomikaDlhBiely kôňŠtát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu