Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Systém na porovnávanie cien v obchodoch by mal byť do konca roka, avizuje Kamenický

Ladislav Kamenický Zobraziť galériu (2)
Ladislav Kamenický (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Systém (aplikácia) na porovnávanie cien potravín, najmä základných, v obchodných reťazcoch by mal fungovať do konca roka. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).

VIDEO Ladislav Kamenický po rokovaní vlády

Ladislav Kamenický po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

"Chceme do konca roka zaviesť nejaký systém, ktorý by porovnával ceny v rámci obchodných reťazcov. Buď takýto systém vyvinieme, alebo ho nakúpime. Hovoril som napríklad o maďarskom systéme. Ak by to bolo pre nás výhodnejšie, tak ho kúpime od nejakého dodávateľa, nebudeme ho zbytočne vyvíjať," priblížil.

Poznamenal, že porovnávanie cien prispieva k poklesu cien niektorých potravín v obchodoch. "Zistili sme, že niektoré položky, ako vajcia a syr Eidam, sú stále o 12 až 20 % drahšie ako v okolitých krajinách. Na druhej strane môžem konštatovať, že niektoré potravinové položky, napríklad bravčové karé, máme už na Slovensku lacnejšie ako v ČR alebo Maďarsku," dodal Kamenický k zisteniam z analýzy o vývoji cien potravín, ktorú na stredajšom rokovaní vzala na vedomie vláda.

Chceme vyslať trhom jasný signál, že pracujeme na konsolidácii, informuje Kamenický

Ministerstvo financií (MF) SR chce vyslať trhom jasný signál, že pracuje na ozdravení verejných financií tempom, ktoré zodpovedá dohodnutým európskym pravidlám. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády šéf rezortu Ladislav Kamenický (Smer-SD). Konsolidačné opatrenia sú už rozpracované, predstaviť ich chce po dohode v koalícii do polovice roka. Reagoval tak aj na úročenie slovenských dlhopisov, ktoré je aktuálne najvyššie v eurozóne.

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (2)
Ladislav Kamenický  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"My sa to snažíme zvrátiť. Chceme vyslať jasné signály trhu, že ideme konsolidovať, že budeme dodržiavať to, čo sme si dohodli na úrovni Európskej komisie, to znamená 1 % hrubého domáceho produktu (HDP)," priblížil Kamenický. Dôvodom vysokého úročenia je podľa neho vysoký verejný dlh a deficity, ktoré zanechala predchádzajúca vláda.Záujem o slovenské dlhopisy je podľa ministra stále dobrý. "Dopyty máme viac ako dvojnásobné oproti tomu, čo plánujeme predať. Na druhej strane ale vzhľadom na to, čo nám tu nechala bývalá vláda, vzhľadom na ten obrovský nárast dlhu, ktorý nám tu nechali, tak bohužiaľ sa musíme financovať drahšie ako okolité krajiny," zhodnotil.

Konsolidačný balíček chce predstaviť čím skôr, určite skôr ako na konci polroka. "My dnes rokujeme na úrovni ministerstva financií, máme na stole rádovo okolo 90 opatrení, z ktorých ideme vyberať. Nebudem predbiehať bez toho, aby sme to prerokovali v koalícii," zdôraznil šéf rezortu. Ako prvé chce dať na koaličnú radu opatrenia, ktoré majú byť platné od 1. januára 2025 a ktoré je potrebné čo najskôr technicky pripraviť.

Kamenický podľa vlastných slov podporí každé opatrenie, ktoré zníži výdavky štátu a bude aj sociálne primerané. Reagoval tak na návrh na prípadnú úpravu rodičovských dôchodkov ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD). "Toto je téma na koaličnú radu a tam musí padnúť dohoda, čo ideme urobiť. Či to riešenie pána ministra sociálnych vecí alebo nejaké iné riešenie. Ja za seba poviem, aj v tých konsolidačných opatreniach budeme navrhovať určité modifikácie toho, čo spôsobilo obrovské problémy rozpočtom za minulý rok," doplnil.

Viac o téme: EkonomikaCenyObchodyLadislav Kamenický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu