Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prístupnosť volebných miestností treba podľa Stavrovskej zlepšovať

Zuzana Stavrovská
Zuzana Stavrovská (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská vidí veľký priestor na zlepšovanie bezbariérovosti a celkovej prístupnosti volebných miestností. Podotkla, že v mnohých prípadoch pri voľbách chýba bezbariérový prístup do budov či volebných miestností, ale aj parkovanie pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Informovala o tom hovorkyňa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Elena Koritšánska.

"Často ide o jednoduché opatrenia, na ktoré nie sú nutné veľké zásahy ani veľa peňazí, no môžu do veľkej miery skvalitniť proces vykonania volebného práva mnohým ľuďom," poznamenala Stavrovská.

archívne video

Referendum 2023 Volebné miestnosti sú otvorené, priebeh je zatiaľ bezproblémový (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

Pri odstraňovaní bariér pri vstupoch do budov sú podľa nej ideálne nájazdové rampy. Podotkla, že schodiskové plošiny nie sú vhodné pre elektrické invalidné vozíky a neriešia bezbariérový prístup napríklad pre rodičov s kočíkmi. Dodala, že v praxi sú často nefunkčné alebo zamknuté. "Takisto je potrebné bezbariérovosť zabezpečiť na všetkých schodoch," doplnila.

Komisárka radí vyberať volebné miestnosti s dostatočným priestorom na pohyb aj s invalidným vozíkom. Dôležité je aj, aby mali široké dvere a zabezpečený bezprahový vstup. Zohľadniť treba i výber poschodí, na akých sa nachádzajú. "Volebné miestnosti by mali byť situované na vyššie poschodia iba v prípade existencie bezbariérového prístupu - ideálne výťahu. Ani prízemie však automaticky nezaručuje bezbariérovosť - často ide o zvýšené prízemie, keď aj jeden schod alebo zvýšený prah dverí predstavuje prekážku," priblížila.

Stavrovská odporúča zapojiť dobrovoľníkov či brigádnikov

V prípade bariérového vstupu do budovy Stavrovská odporúča zapojiť do pomoci voličom s obmedzenou schopnosťou pohybu dobrovoľníkov či brigádnikov. "Informovali by volebnú komisiu, že dole pod schodmi je volič, ktorý čaká, aby za ním prišli s prenosnou schránkou, aby tam volič nemusel dlho a nedôstojne čakať," uviedla. Zároveň v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok považuje za vhodné zabezpečiť voličom minimálne provizórny prístrešok.

Ani voľbu za pomoci člena komisie s prenosnou volebnou schránkou však komisárka nepovažuje za dôstojnú. Nezaručuje takisto podľa nej tajnosť hlasovania. Ideálna podľa nej nie je ani možnosť voliť z domu. "Ak má byť pre ľudí s obmedzenou schopnosťou pohybu jedinou možnosťou hlasovanie do prenosnej volebnej schránky doma, naplní sa síce ich volebné právo, ale v izolácii a vylúčení," skonštatovala.

Viac o téme: VoľbyVolebné miestnostiBezbariérovosťZuzana StavrovskáKomisárka pre osoby so zdravotným postihnutím
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu