Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Výrok Zuzany Čaputovej spôsobil rozruch! Prezidentský palác vysvetľuje situáciu: Všetko je inak

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Mnoho Slovákov zostalo včera nepríjemne prekvapených, keď si prečítali slová prezidentky Zuzany Čaputovej. Tá v rozhovore pre prestížny britský denník Financial Times uviedla, že rovnako ako pri všetkých ostatných krajinách EÚ, ak príde k vážnemu porušeniu právneho štátu na Slovensku, mala by byť uplatnená podmienenosť financovania z EÚ. Z toho ostalo veľa ľudí nemilo prekvapených. Prezidentský palác sa však situáciu rozhodol uviesť na pravú mieru a odmieta, že by hlava štátu nabádala na zmrazenie peňazí z Bruselu. Všetko bolo myslené inak.

Spomínané vyjadrenie, ktoré vyvolalo kontroverziu, sa týkalo spornej novely Trestného zákona, ktorú poslala prezidentka ešte v polovici februára na Ústavný súd a ten medzičasom rozhodol o pozastavení účinnosť niektorých jej častí.  

archívne video 

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu Trestného zákona, obracia sa na Ústavný súd (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Mnoho ľudí takéto vyjadrenie pochopilo tak, že prezidentka nabáda EÚ na zmrazenie financií pre Slovensko. To však prezidentský palác striktne odmieta a veci sa rozhodol uviesť na pravú mieru. „Prezidentka nenabádala na zastavenie eurofondov, naopak v rozhovore uviedla, že rozhodnutie Ústavného súdu vníma ako jasný signál, že systém bŕzd a protiváh na Slovensku funguje," povedal jej hovorca Martin Strižinec. Vysvetlil, že Čaputová v skutočnosti povedala nasledovné: „Vidím, že situácia zatiaľ môže byť riešená v rámci Slovenska. Zatiaľ je riešenie situácie na Slovensku a nevidím žiadnu okamžitú potrebu spustenia krokov podľa článku 7 proti Slovensku, pretože mechanizmy korekcie na Slovensku stále fungujú.“ 

Prezidentský palác poukázal na to, že táto časť výroku sa už do slovenských médií nedostala. „Do článku sa však dostala všeobecná odpoveď na hypotetickú otázku, kde prezidentka prezentovala dlhodobú pozíciu o uplatnení princípu podmienenosti čerpania eurofondov, za ktorý samotná SR v EÚ hlasovala,“ uviedol hovorca.  

Zuzana Čaputová sa v rozhovore, ktorý bol uverejnený v nedeľu, dotkla aj nedávneho stretnutia slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so svojím ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom a vyjadrila tiež znepokojenie nad Ficovou domácou politikou, ktorá by podľa nej mohla viesť k podobným sporom ohľadom právneho štátu s Bruselom, aké malo i Poľsko a Maďarsko.

Viac o téme: PrezidentkaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu