Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neuveríte, za koľko natankujete pred Veľkou nocou: TOTO sa stalo s cenami benzínu a nafty

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ceny pohonných hmôt na najväčších sieťach benzínových staníc naprieč celým Slovenskom sa krátko pred víkendom začali stabilizovať. Napriek kolísajúcim cenám, ktoré šoférom nedávali dýchať, to dnes vyzerá tak, že do Veľkonočných sviatkov by sme mohli vkročiť v pokoji a svojich blízkych navštíviť bez strachu z prázdnej nádrže.

archívne video

Ceny benzínu a nafty stúpli aj v polovici novembra (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Ceny benzínu sa v priebehu posledného týždňa pohli len v rozmedzí jedného centa. Zatiaľ čo vo štvrtok 29. februára sme za liter benzínu zaplatili 1,621 eur, dnes za to isté množstvo zaplatíme 1,616 eura. Minimálna zmena v hodnote benzínu tak potvrdzuje stabilizáciu cien, ktorú pozorujeme už posledné 4 týždne.

Neuveríte, za koľko natankujete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Iné to nie je ani v prípade ceny nafty, tá však v priebehu posledného týždňa nepatrne poklesla. Na konci februára sme za liter nafty na čerpacích staniciach zaplatili v priemere 1,608 eura. Pred prvým marcovým víkendom však jeho cena poklesla na novú úroveň 1,591 EUR/l, vďaka čomu tankujeme takmer o dva centy lacnejšie.

Neuveríte, za koľko natankujete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

S príchodom marca vzrástla cena ropy

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli, rast bol však iba mierny, keď ich na jednej strane podporili údaje o čínskom obchode a vývoji ropných zásob v USA a na druhej strane ich smerom nadol potlačili vyjadrenia šéfa americkej centrálnej banky.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji dosiahla do 7.50 h SEČ 83,08 USD (76,40 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 12 centov. Cena americkej ľahkej ropy WTI s aprílovým kontraktom dosiahla 79,26 USD/barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou predstavuje rast o 13 centov.

Neuveríte, za koľko natankujete
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

„Údaje o čínskom vývoze a dovoze predstavujú pre dopyt na ropných trhoch pozitívny signál," povedala nezávislá analytička v Aucklande Tina Tengová. Export Číny sa za prvé dva mesiace roka zvýšil medziročne o 7,1 % a vývoz o 3,5 %. Analytici pritom očakávali omnoho miernejší rast. Navyše zásoby ropy v USA za minulý týždeň vzrástli o 1,4 milióna barelov, zatiaľ čo trhy očakávali ich rast až o 2,1 milióna barelov.

Na druhej strane však na ceny ropy negatívne vplývajú informácie z americkej centrálnej banky (Fed). Jej šéf Jerome Powell tento týždeň uviedol, že súčasný pokrok v boji proti inflácii stále nie je zaručený. Naďalej predpokladá zníženie úrokových sadzieb v tomto roku, avšak až neskôr, čo pre analytikov znamená, že musia počítať až s druhou polovicou roka.

Viac o téme: NaftaBenzínČerpacia stanicaRopaPaliváSlovnaftOMVShellPohonné hmotyCeny PHMOrlen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu