Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dobré správy pre šoférov, ceny palív opäť prekvapili: TAKTO sa pohli na konci týždňa, koncom zimy zlacnela aj ropa

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Benzín a nafta prekvapili aj na konci februára. Napriek dlhodobému rastu, počas ktorého sa ich hodnoty blížili ďalšej psychologickej hranici 1,70 EUR/l, sme sa konečne dočkali aj dobrých správ. Pohonné hmoty naprieč Slovenskom tak s koncom zimy zásadne zlacneli. Najviac sa potešia šoféri dieselových motorov, v hanbe však neostanú ani majitelia benzínových mašín.

archívne video

Ceny benzínu a nafty stúpli aj v polovici novembra (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Vo štvrtok (29. februára) sme sa konečne dočkali uvoľnenia situácie na domácom trhu s palivami. Po niekoľko týždňovom náraste cien benzínu a nafty si tak šoféri môžu opäť raz vydýchnuť. Najväčšiu úľavu pocítia šoféri dieselových motorov. Ten v priebehu posledných dvoch týždňov výrazne zlacnel. Len oproti minulému týždňu zlacnel liter o 3 centy. Oproti pôvodnej cene 1,637 EUR/l tak dnes tankujeme za 1,608 EUR/l.

Dobré správy pre šoférov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Úľavu, aj keď o čosi menšiu, pocítia aj majitelia benzínových motorov. Ich výdavky na tankovanie sa tak v priebehu posledného týždňa taktiež znížili, aj keď len o maličkú čiastku. Oproti minulému týždňu, kedy za liter benzínu zaplatili 1,629 EUR, tak dnes tankujú za 1,621 EUR/l. Cena benzínu tak v priebehu siedmych dni klesla o necelý cent.

Dobré správy pre šoférov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Ceny ropy aj naďalej klesajú: Zásadný je konflikt na blízkom východe

Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne klesli po tom, ako väčší než očakávaný nárast zásob komodity vyvolal obavy zo spomalenia dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa vo štvrtok o 7.14 h SEČ predával po 78,53 USD (72,66 eura). To bolo o 1 cent alebo 0,01 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena aprílového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 4 centy alebo 0,05 % na 83,64 USD za barel.

Dobré správy pre šoférov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Zásoby ropy v USA rástli piaty týždeň po sebe, pričom v týždni do 23. februára sa zvýšili o 4,2 milióna barelov na 447,2 milióna barelov, informoval v stredu (28. 2.) americký Úrad pre energetické informácie (EIA). Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali výrazne miernejší prírastok na úrovni 2,7 milióna barelov.

Dobré správy pre šoférov,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Náladu na trhoch naďalej ovplyvňuje konflikt na Blízkom východe, kľúčovom regióne z pohľadu produkcie ropy. Najnovšie vyjadrenia predstaviteľov Izraela a palestínskeho hnutia Hamas schladili vyhliadky na skoré pozastavenie bojov, pričom katarskí sprostredkovatelia uviedli, že najzávažnejšie sporné otázky v rokovaniach o prímerí zostávajú otvorené.

Viac o téme: NaftaBenzínRopaPaliváSlovnaftOMVČerpacie staniceShellPohonné hmotyCeny PHMOrlen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu