Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sociálna poisťovňa prináša NOVINKU! Vďaka nej zistíte, či ste pripravení na odchod do dôchodku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Odchod do dôchodku začína väčšina z nás riešiť, až keď sa blíži dôchodkový vek. Ako informuje Sociálna poisťovňa (SP), súčasný dôchodkový systém však čoraz viac praje pripraveným a tak pre klientov prináša novú službu. Cez Elektronický účet poistenca vám má napovedať, či ste na odchod do dôchodku pripravení alebo vám ešte niečo chýba.

Nová služba sa volá "Príprava na dôchodok". "V rámci nej zistíte okrem prehľadu zamestnávateľov aj informácie o evidovaných/neevidovaných obdobiach dôchodkového poistenia, ktoré z vašich dokladov v našej evidencii chýbajú a tiež aké dokumenty budete potrebovať pre spísanie a výpočet dôchodku," informuje SP.

Služba "Príprava na dôchodok" sa zobrazuje poistencovi v jeho Elektronickom účte poistenca, ktorý má viac ako 39 rokov a nepoberá starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok, konkretizuje poisťovňa. 

Sociálna poisťovňa
Zobraziť galériu (2)
Sociálna poisťovňa  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Ako si zriadiť prístup do Elektronického účtu poistenca?

Klienti, ktorí používajú elektronický občiansky preukaz (eID) si prístup vybavia kompletne elektronicky po vyplnení a odoslaní formuláru cez www.slovensko.sk prostredníctvom eSchránky. "Ďalším poistencom odporúčame kontaktovať pobočku SP a preveriť si, či v minulosti nemali zriadený prístup do eSlužieb, resp. do Elektronického účtu poistenca," informuje SP.

V pobočke to preveria a ak zistia, že ste v minulosti mali zriadený prístup, pošlú vám nové prihlasovacie údaje pre aktiváciu prístupu do vášho Elektronického účtu poistenca. "Ak nepoužívate elektronický občiansky preukaz, ani ste nikdy v minulosti nemali zriadený prístup, bude stačiť jedna osobná návšteva pobočky Sociálnej poisťovne, aby ste si prístup vybavili," vysvetľuje.

archívne video

Sociálna poisťovňa predstavila 6 nových funkcionalít v elektronickom účte poistenca (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Pre úsporu času odporúča SP si v predstihu doma vyplniť a vytlačiť formulár, ktorý sa nachádza tu: Žiadosť o zriadenie prístupu do Elektronického účtu poistenca. Prístup do Elektronického účtu poistenca má klient k dispozícii kedykoľvek cez heslo a mobilnú aplikáciu alebo prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu.

Viac o téme: DôchodokSociálna poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu