Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Progresívne Slovensko vidí za zrušením dotačnej schémy na podporu ľudských práv politické dôvody

Predstavenie kompletnej kandidátky hnutia Progresívne Slovensko do volieb do Európskeho parlamentu
Predstavenie kompletnej kandidátky hnutia Progresívne Slovensko do volieb do Európskeho parlamentu (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Opozičné Progresívne Slovensko (PS) vidí za zrušením dotačnej schémy zameranej na podporu ľudských práv politické dôvody. Postup Ministerstva spravodlivosti SR považuje hnutie za účelový s cieľom oslabiť mimovládny sektor.

Poslankyňa Národnej rady SR Zuzana Števulová (PS) poukázala na to, že ministerstvo už tri týždne podsúva verejnosti rôzne dôvody, pre ktoré zrušilo dotačnú schému. "Na začiatku boli problémom údajne spolitizované a dúhové mimovládky, dnes zas hovorí o údajných podozreniach z manipulácie a prepojeniach na politickú opozíciu. To nesvedčí o transparentnosti, ale skôr o tom, že za zrušením podpory sú naozaj politické dôvody," zdôraznila.

archívne video

Hnutie PS predstavuje kompletnú kandidátku do Európskeho parlamentu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ak chce ministerstvo hovoriť o transparentnosti, nemalo by podľa nej podozrenia prezentovať ako fakty. "Nemalo by dochádzať k očierňovaniu mimovládnych organizácií a ich spájaniu s politickými stranami na základe vymyslených dôvodov a mien. Inak nemôžeme dôverovať ani výsledkom nimi avizovaného auditu, ktorý by mal byť nezávislý," podotkla.

Ministerstvo spravodlivosti hovorí o podozreniach z manipulácie pri výbere úspešných žiadateľov o dotácie na podporu ľudských práv. Dotačný mechanizmus preto podrobí auditu. Štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Katarína Roskoványi hovorí o podozreniach zo sofistikovaného systému vytvoreného pre vyvolené organizácie s priamym prepojením na Progresívne Slovensko.

Viac o téme: SchémaĽudské právaProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu