Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ministerstvo dopravy rešpektuje postoj železničiarov a ich výhrady považuje za oprávnené

Igor Choma
Igor Choma (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

BRATISLAVA -Ministerstvo dopravy (MD) SR rešpektuje postoj železničiarov a ich výhrady považuje za oprávnené. V súvislosti s utorkovým (5. 3.) verejným zhromaždením železničiarov v Košiciach to v stredu pred rokovaním vlády uviedol štátny tajomník rezortu dopravy Igor Choma. Železničiari na protestnom zhromaždení upozorňovali na nízku kvalitu železničnej dopravy, zastarané železnice, nedostatok zamestnancov či slabé finančné ohodnotenie.

"Z istej strany sú ich ponosy akoby oprávnené, zamestnancov je veľký nedostatok a musíme sa s tým vysporiadať," uviedol Choma s tým, že nateraz nevie povedať, aký bude záver rokovaní s odborovými organizáciami zastupujúcimi železničiarov.

aktuálne video

Igor Choma o rokovaní vlády na tému železničnej dopravy (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa odborárov je za aktuálnym zlým stavom v železničnom sektore zlyhanie štátu v dopravnej politike a systéme jej financovania. Štát preto vyzvali na zodpovedné zaoberanie sa dopravnou politikou.

"Žiadame systémové financovanie železničného sektora, lepšie pracovné podmienky, sociálne istoty a v neposlednom rade spravodlivé mzdové ohodnotenie pre všetkých zamestnancov, porovnateľné s ohodnotením železničiarov v Európskej únii," odznelo v utorok na proteste v Košiciach.

Rezort dopravy, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) i Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa v súvislosti s protestom železničiarov vyjadrili, že ich problémy vnímajú a snažia sa riešiť. Podľa hovorkyne MD SR Petry Poláčikovej rokovania s odborármi pokračujú tak na úrovni ministerstva, ako aj medzi vedením ŽSR a odborármi. Na zlepšenie železničnej dopravy na Slovensku podľa jej slov robí rezort všetko, čo je v jeho silách. Verejné zhromaždenie železničiarov v Košiciach bolo prvým zo série protestov, ktoré odborári plánujú zorganizovať. Ďalšie by sa v marci mali uskutočniť v Žiline, vo Zvolene i v Bratislave.

Viac o téme: Ministerstvo dopravyŽelezničiariVýhradyIgor ChomaRešpekt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu