Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Škandál na Slovensku: Polícia držala muža v ponižujúcich podmienkach! Dolámané päty a spánok na kovovej lavici

Ilustračné foto. Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Mal dolámané päty. Tri dni mohol sedieť či ležať len na kovovej lavici a ak potreboval ísť na toaletu, museli ho tam na rukách prenášať policajti. Ak vám tento scenár pripomína film z prostredia tvrdých zahraničných väzení, ste na omyle. Odohral sa totiž v Bratislave a prsty v ňom majú naši policajti. O tom, čomu musel čeliť zadržaný muž, teraz prehovoril ombudsman.

archívne video 

Ombudsman Dobrovodský hodnotí svojich 100 dní vo funkcii (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Prípad sa odohral ešte v roku 2021. Policajti Obvodného oddelenia Policajného zboru Podunajské Biskupice v ranných hodinách zadržali muža a umiestnili ho do vyhradeného priestoru. Práve tam však vznikol problém. „Išlo o priestor pre predvedené osoby. Tzv. miestnosť pre predvedené osoby je priestorom, ktorý nie je celou policajného zaistenia a v danom čase nebol na tieto účely riadne vybavený a nespĺňal ustanovené podmienky,“ uviedol úrad ombudsmana. V danom čase bol dokonca považovaný za nelegálny. „Išlo o vyhradený priestor, ktorý nemal oporu v zákone a zároveň sa nemal nikdy používať na zadržiavanie osôb na dlhší čas ako niekoľko hodín a nikdy nie cez noc,“ vysvetlili.

Muž sa začal sťažovať na bolesti nôh. „Bola mu preto privolaná rýchla zdravotná pomoc a za asistencie hliadky bol prevezený na ošetrenie do nemocnice. Po vyšetrení u neho lekár potvrdil praskliny oboch pätových kostí a predpísal mu barly. Barly mu boli zabezpečené z lekárne. Podávateľ však nebol schopný chôdze a nevedel sa na barlách udržať. Z uvedeného dôvodu bola kontaktovaná jeho rodina, ktorá mu následne zabezpečila vozík pre imobilných,“ opísali.

Nové farby polície a nové policajné autá
Zobraziť galériu (3)
Nové farby polície a nové policajné autá  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Muž však vozík nemal k dispozícii hneď. Keď musel ísť pred vyšetrovateľa a k sudcovi, príslušníci polície ho nosili na rukách. Policajti, ktorí majú na starosti prevádzku ciel policajného zaistenia v Bratislave, si zároveň vyžiadali názor lekára na to, či môže byť muž umiestnený do cely policajného zaistenia. Lekár potvrdil, že áno. Po návrate z nemocnice bol tak muž prevezený do cely policajného zaistenia. Tamojší policajti ho však napriek lekárskemu potvrdeniu odmietli prijať. Dôvodom neumiestnenia mala byť mužova imobilita. Písomné potvrdenie o tom však hliadke, ktorá muža priviezla, dať odmietli. Tá tak muža zasa zobrala späť na obvodné oddelenie do Podunajských Biskupíc, kde znova skončil v nevyhovujúcej miestnosti pre predvedené osoby. Tá nemala ani toaletu a ak potreboval na WC, policajti ho museli prenášať na rukách. Spať musel na kovovej lavici. Celkovo strávil v takýchto podmienkach tri dni, až do doby, pokiaľ ho sudca neposlal do Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Bratislava.

„Policajný zásah do slobody a integrity človeka má v právnom štáte jasne stanovené mantinely. V 21. storočí, keď sa osobná sloboda a dôstojnosť človeka považuje za niečo ´posvätné´, nemôžem akceptovať stav, ak štát spôsobuje človeku pri obmedzení slobody zbytočné utrpenie a poníženie. V posudzovanom prípade som považoval za preukázané, že postup polície vo vzťahu k zaobchádzaniu s osobou podávateľa bol ponižujúci,“ tvrdí ombudsman Róbert Dobrovodský.

Škandál na Slovensku: Polícia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Podľa jeho slov došlo k porušeniu Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ako aj  Ústavy SR. „Bolo porušené právo človeka na osobnú slobodu a základné právo nebyť podrobený neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. Ten človek sa cítil ponížene. Sám nám uviedol, že priestor, v ktorom bol umiestnený, nebol vybavený toaletou a vzhľadom na to, že mal zlomené päty, bol na toaletu prenášaný na rukách policajtov. Aj táto skutočnosť ma primäla k tomu, že som konštatoval porušenie jeho základného práva na zachovanie ľudskej dôstojnosti. Polícia musí humanizovať podmienky obmedzovania ľudských práv a slobôd,“ odkázal.

„Za ostatný rok mojej činnosti som zistil už viacero porušení práv ľudí. Aj preto udržiavam s vedením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a Policajného zboru intenzívny dialóg na dosiahnutie humanizácie zákrokov voči ľuďom na Slovensku. Budem žiadať zlepšenie koordinácie a vzájomnej komunikácie medzi jednotlivými útvarmi Policajného zboru navzájom. Taktiež budem vyžadovať od polície, aby kládla veľký dôraz na dodržiavanie ľudskej dôstojnosti osobitne v situáciách, keď daná osoba trpí určitým zdravotným problémom,“ dodal verejný ochranca práv.

Viac o téme: Verejný ochranca právOmbudsmanPolícia Zadržaný muž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu