Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Komunikáciu vedenia STV a Rady STV charakterizuje nedôvera

Zobraziť galériu (6)

BRATISLAVA - Nedorozumenie, nekomunikácia, neinformovanosť, nedôvera – charakterizujú súčasnú komunikáciu Rady Slovenskej televízie (STV) a vedenia STV, pomenoval situáciu vo výmene informácií medzi radou a Štefanom Nižňanským na dnešnom rokovaní rady jej člen Marián Tkáč.

Reagoval tak na výmenu názorov medzi predsedom rady Bohumírom Bobockým a generálnym riaditeľom STV Nižňanským, ktorá vyplynula z listu šéfa STV. Nižňanský v ňom členom rady oznamuje, že manažment STV nebude vybavovať úlohy, ktoré mu členovia rady zadávajú listami, venovať sa bude iba úlohám z uznesení odhlasovaných na rokovaniach rady. Listy medzi vedením televízie a členmi rady podľa Nižňanského spôsobujú, že sa na verejnosť cez radu dostávajú dôverné informácie. Kto je za ich únikom však nepovedal. Bobocký sa ostatným členom rady zaviazal, že to preverí. Problémy v komunikácii medzi vedením STV a radou spôsobilo aj rozhodnutie vedenia STV zastaviť funkčné príplatky členom vedenia rady.

Nižňanský avizoval, že spory s Bobockým chce urovnať. Ako na rokovaní Rady STV povedal jej člen Martin Kákoš, “pán riaditeľ urobil pokus, ktorý mu neprejde, my tie informácie ďalej požadovať budeme,“ upraviť môžeme termíny na odpovede vedenia STV.

Členovia Rady STV adresovali generálnemu riaditeľovi od jeho nástupu spolu 43 listov. Z nich konkrétne žiadosti o rôzne podklady obsahovalo 19 listov členov rady adresovaných šéfovi STV. Vo väčšine prípadov stačilo žiadosti delegovať na zodpovedajúcich pracovníkov, upozornil ďalej Bobocký. Rozhodnutie generálneho riaditeľa nemá oporu v žiadnych dokumentoch a je ním ohrozené plnenie úloh STV, tvrdí. Nižňanský tvrdí, že dostal 22 listov so žiadosťami radných, ktoré neboli prijaté ako uznesenia Rady STV ani rade adresované ako sťažnosti či iné podnety na činnosť STV. “Nejde o žiadne marenie výkonu funkcie ktoréhokoľvek člena rady, je to nepochopenie situácie,“ tvrdí Nižňanský.

Zdôraznil, že nový manažment musí riešiť množstvo úloh. Výstupy rady, podľa jeho názoru, smerom ku generálneho riaditeľovi majú mať formu uznesení prijatých hlasovaním na rokovaniach rady. “Pokiaľ ide o obsah listov, o ich intenzitu, spôsob alebo to smerovanie aj termínovanie,“ myslím si, že “toto nie je najšťastnejší spôsob komunikácie“. Ako povedal Nižňanský pre médiá, z právnej analýzy, ktorú si dal urobiť, vyplýva, že žiadny zákon nepredpisuje rade možnosť žiadať ho o informácie listami. Obáva sa, že z nového manažmentu sa stane listové oddelenie a nestihne si plniť všetky dôležité úlohy načas. Rada s tým nesúhlasí. Uzniesla sa na tom, že generálny riaditeľ nemá pre takéto tvrdenie oporu v zákone. “Je to v rozpore so Štatútom Rady STV, ktorý schválil predseda Národnej rady SR,“ povedal pre médiá Bobocký. Rada zároveň Nižňanského upozornila, že ak by jej naďalej odmietal odpovedať na listové žiadosti, tak to bude považovať za marenie výkonu funkcie člena rady, dodal Bobocký.

Nižňanský radu zároveň upozornil, že jej môže na požiadanie na nahliadnutie poskytnúť aj zmluvy. No nahliadnuť, podľa Nižňanského, neznamená zobrať si so sebou. Potom, ako povedal, sa nemožno čudovať, že z STV unikajú dôverné informácie. “Zákon nikde nehovorí o tom, že rada je oprávnená iba nahliadať do zmlúv,“ upozornil Bobocký. Rada napríklad nevie, ako sa využije 90-miliónová dotácia na tretí športový kanál, Trojku, zdôraznil predseda rady. Všetky listy od členov rady sa podľa neho týkali činnosti alebo hospodárenia STV a žiadny nebol nad rámec právomocí rady.

Vedenie STV sa bráni a argumentuje najmä krátkymi termínmi, do ktorých členovia rady žiadajú odpovede. “Treba v reálnych časoch to požadovať,“ zdôraznila šéfka programu Petronela Kolevská. “Dovolám sa každému generálnemu riaditeľovi televízií doma aj v zahraničí, ale riaditeľovi STV sa nedovolám,“ uviedol ako príklad zlej komunikácie šéf Rady STV. Rada potrebuje aktuálne relevantné informácie od manažmentu STV, aby vedela pripraviť reálne uznesenia, ktorým zaviaže vedenie televízie ku konkrétnym a splniteľným úlohám, upozornil Kákoš. Rada STV napríklad na poslednom zasadnutí požiadala vedenie STV o informácie o dabingu, o plnení podielu programov vo verejnom záujme a nezávislej európskej produkcie či o zmluve s hokejovým zväzom.

Zastaviť funkčné príplatky vedeniu Rady STV – predsedovi a dvom podpredsedom sa Nižňanský rozhodol urobiť na výzvu Ministerstva kultúry (MK) SR. Predseda Rady STV Bobocký to dá preveriť. Vniesť do veci jasno by mali dve nezávislé právne stanoviská, jednomyseľne sa na tom zhodla rada. Podľa Nižňanského ide iba o pozastavenie príplatkov, k čomu ho viedli dva listy od MK SR. Tvrdí, že ministerstvo ho v nich vyzvalo riešiť situáciu, keďže nie je právne jasné, či na funkčné príplatky majú členovia rady nárok. Podobný problém sa podľa Bobockého týka aj Rozhlasovej rady a Slovenského filmového ústavu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu