Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Slovenských divákov čaká nepríjemný šok! Obľúbenú českú stanicu si už u nás nepozrieme

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA/PRAHA - Množstvo slovenských divákov uprednosťňuje pri sledovaní športových prenosov Českú televíziu. Tomu je ale zdá sa koniec. ČT totiž slovenských operátorov vyzvala, aby stanicu ČT Sport zo svojej ponuky okamžite vyradili, keďže providerom u nás nedala súhlas na jej šírenie.

Česká televízia v týchto dňoch poslala slovenským operátorom list s výzvou, aby zo svojej programovej ponuky okamžite vyradili stanicu ČT Sport. Informoval o tom operátor UPC. Keďže výzvu poslal priamo vysielateľ, operátori sú zo zákona povinní zo svojej ponuky túto stanicu bezodkladne odstrániť. ČT tiež naznačuje, že na základe autorského zákona môže žiadať náhradu škody.

Je za tým tlak slovenských vysielateľov?

"Spoločnosť UPC vníma túto výzvu a jej načasovanie za aktivitu koordinovanú niektorými slovenskými vysielateľmi, ktorých cieľom je odstrániť konkurenciu v podobe českých staníc pre ich obľúbenosť a značnú sledovanosť slovenskými divákmi,“ uviedol hovorca UPC Jaroslav Kolár.

Ako pripomenul Kolár, stanice Českej televízie majú slovenskí operátori vo svojej ponuke už roky a ČT nikdy doteraz nevyvíjala žiadne kroky smerom k ich vypnutiu. "V ostatnom čase sme svedkami intenzívnych snáh, aby slovenskí diváci prišli o prakticky všetky české stanice. Je však zvláštne, ak sa súčasťou týchto aktivít stáva už aj verejnoprávna Česká televízia,“ povedal.

Slovenských divákov čaká nepríjemný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

UPC si myslí, že ďalším krokom Českej televízie môže byť požiadavka na vypnutie ďalších jej kanálov u nás. Takáto aktivita je podľa providera ukážkou postupného obmedzovania prístupu ku kultúrno-umeleckým, športovým, vzdelávacím či zábavným podujatiam cez televízne vysielanie. "Spoločnosť UPC nechce nečinne sledovať, ako úzka skupina osôb sledujúc svoje komerčné ciele a vlastný prospech postupne ničí česko-slovenské vzťahy. Preto budeme naďalej robiť maximum pre to, aby mali slovenskí diváci naďalej možnosť sledovať české stanice, a aj prostredníctvom nich tak udržiavať silné česko-slovenské väzby,“ uzavrel hovorca UPC.

Téme sa v minulosti venoval aj Protimonopolný úrad

Námietky voči obsahu vysielania určitých českých TV staníc na Slovensku už v minulosti iniciovali najväčší slovenskí komerční vysielatelia. Tí v rámci retransmisie vysielania dotknutých českých TV staníc požadovali od operátorov obmedzenie konkrétnych titulov (napríklad filmov a seriálov), ku ktorým majú nadobudnuté výhradné licenčné práva pre územie SR.  Z tohto dôvodu už pred rokmi TV Nova u nás nahradila svoj hlavný kanál a nahradila ho Novou International. Prima u nás vysiela stanicu Prima Plus s redukovaným obsahom.

Témou sa zaoberal aj Protimonopolný, ktorý ale pri prešetrovaní porušenie zákona nezistil. Prešetrovanie podľa úradu ukázalo, že nie je možné vylúčiť kolíziu licenčných práv udelených slovenským vysielateľom s licenčnými právami udelenými k určitým titulom vysielaným na dotknutých českých TV staniciach, no o tej otázke podľa PMÚ môže rozhodnúť iba súd.

Viac o téme: Česká televizeČT Sport
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu