Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pollák verí, že parlament podporí odškodnenie za nezákonné sterilizácie

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanec hnutia Slovensko Peter Pollák verí, že návrh na odškodnenie nezákonne sterilizovaných žien získa hlasy poslancov naprieč celým parlamentom. Opozičné hnutie predložilo aj návrh uznesenia na odmietnutie prejavov nenávisti a rasizmu. Informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

"Finančným odškodnením žien, ktoré podstúpili nezákonné sterilizácie, by sa Slovensko mohlo konečne vysporiadať s krivdou, ktorá sa tu diala na ženách desaťročia," myslí si Pollák, ktorý je podpredsedom parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny.

archívne video

Opozičné poslankyne nesúhlasia so znížením premlčacej lehoty pri znásilnení (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Hnutie upozorňuje aj na segregáciu Rómov. Za krok späť označilo zastavenie dotácií pre organizácie bojujúce proti diskriminácii. "S rasizmom a diskrimináciou sa stretáva množstvo Rómov a začína to už u detí v školách, keď sú rómske deti segregované. V nemocniciach sú oddelené rómske izby. Rómovia čelia aj diskriminácii u zamestnávateľov. Teraz máme možnosť vyjadriť postoj v Národnej rade Slovenskej republiky a ukázať, že tieto javy v spoločnosti sú pre našu spoločnosť neprijateľné," povedala poslankyňa hnutia Anežka Škopová.

Viac o téme: ŽenyOdškodnenieSterilizáciePeter PollákParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu