Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európska komisia požaduje k plánu obnovy dodatočné vysvetlenia, nejde o námietky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) požaduje pre novelu trestného zákona preukázať, že nebude znížená úroveň ochrany finančných záujmov EÚ v rámci plánu obnovy. Ide pritom len o dodatočné vysvetlenia a nie námietky. K štvrtej žiadosti o platbu, ktorej hodnotenie je pozastavené, evidujú od EK niekoľko dopytov. Uviedla to vo štvrtok štátna tajomníčka podpredsedu vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku Alena Sabelová.

"Ak by som mala byť veľmi explicitná, tak v tzv. kapitole 3 sa hovorí o poslaní pôsobnosti právomoci Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Novelou trestného zákona túto inštitúciu rušíme, čiže budeme musieť okrem iného preukázať, že táto pôsobnosť ÚŠP bola prenesená, či už na krajské prokuratúry, alebo Generálnu prokuratúru SR," priblížila Sabelová.

archívne video 

Európska komisia dnes uzatvorila a pozitívne hodnotila žiadosť o tretiu platbu v rámci Plánu obnovy (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Európska komisia má po predložení žiadosti lehotu 60 dní

Dodala, že od EK evidujú dopyt týkajúci sa dôchodkovej reformy, teda míľnika deklarovaného vo štvrtej žiadosti o platbu. Taktiež k reforme vo vzťahu k zavedeniu trinásteho nároku a potreby urobiť kompenzačné opatrenia, aby bol neutralizovaný jeho dosah na stabilitu verejných financií. "Vo vzťahu k predchádzajúcim žiadostiam o platbu ide o implementáciu výdavkových limitov a, samozrejme, horizontálny princíp ochrany finančných záujmov EÚ," uviedla Sabelová.

K pozastaveniu štvrtej žiadosti o platbu je podľa nej nevyhnutné povedať, že ide o pozastavenie jej hodnotenia. Dodala, že EK má po predložení žiadosti lehotu 60 dní, v rámci ktorej je členský štát povinný preukázať, že splnil deklarované míľniky a ciele. Súčasťou lehoty je aj skúmanie EK, či členský štát nezvrátil splnené míľniky a ciele v rámci predchádzajúcich žiadostí.

Viac o téme: NámietkyEurópska komisiaPlán obnovyAlena Sabelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu