Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poľsko ukončuje zbytočnú studenú vojnu s inštitúciami Európskej únie, hovorí Sikorski

Radek Sikorski
Radek Sikorski (Zdroj: SITA/AP/Ebrahim Noroozi)

VARŠAVA - Poľsko sa odkláňa od politík bývalej vlády a ukončuje "zbytočnú studenú vojnu" s inštitúciami Európskej únie, vyhlásil vo štvrtok poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski. Informuje o tom správa z agentúry PAP.

Bývalá vláda strany Právo a Spravodlivosť (PiS) sa dostala do viacerých sporov s EÚ, ktoré sa týkali právneho štátu alebo životného prostredia. V dôsledku toho došlo k zmrazeniu miliárd eur z fondov EÚ pre Varšavu. Za vlády PiS sa tiež naštrbili vzťahy Poľska s Nemeckom, pretože táto strana presadzovala myšlienku, aby sa Únia stala voľnejším združením a zároveň bola proti ďalšej centralizácii EÚ.

archívne video

Poľsko má dôvody, prečo je v postojoch k Rusku tak nekompromisné, tvrdí Petr Pavel (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PAP dodáva, že vláda PiS tiež občasne využívala protinemeckú rétoriku a spustila kampaň, ktorej zámerom bolo prinúť Nemecko zaplatiť reparácie za vojnové škody z čias druhej svetovej vojny. Šéf poľskej diplomacie Sikorski po stretnutiach so svojimi francúzskymi a nemeckými náprotivkami uviedol, že Poľsko "ukončilo zbytočnú studenú vojnu s európskymi inštitúciami a s Nemeckom, ktorá viedla k tomu, že sme nemohli minúť peniaze z Národného plánu obnovy tak, ako iné krajiny".

Finančné prostriedky, ktoré sa podľa neho "dramaticky oneskorili pre hlúpe vojny s EÚ", boli potrebné na dokončenie modernizácie Poľska. Nová vláda premiéra Donalda Tuska už vyhlásila, že z odblokovania európskych peňazí spravila svoju prioritu.

Viac o téme: UkončenieStudená vojnaPoľskoEurópska úniaRadek SikorskiInštitúcie EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu